Hur gör vi för att ta tillvara all den kompetens eleverna redan har?

Inlagd den 21 maj 2009 kl 13:15 i Framtidens lärande

“Man lär så länge man har elever…”…är ett uttryck min far, speciallärare emeritus, ofta använder. Och efter konferensens alla ord, löften, fakta, politiska ställningstaganden, önskanden och visioner, så är det de två tjejerna från YBC som fastnat på hårddisken. “Det går för långsamt” upprepade en av dem till politikerna ett par gånger, när likvärdigheten i den svenska skolan kom på tal. Eller snarare bristen på likvärdighet. Och de beskrev sin skolmiljö där de tekniska – och kreativa – möjligheterna verkligen tas tillvara. Och på tågresan hem ramlar frågan ner i skallen på mig; hur gör vi för att ta tillvara all den kompetens – inte minst digital – som eleverna redan har? Och den som finns hos “eldsjälarna” runtom i kommunerna?

Den nationella vision för IT i skolan som vi så länge efterfrågat, ska vi i stället tänka tvärtom och skapa den själva? Var det inte Wiki som en näringslivsföreträdare i framtidspanelen, föreslog. Och vi har självaste Stehpen Heppells ord på att det är “Bottom – up” som gäller för lärandet i det Tjugoförsta århundradet. Vad väntar vi på?

Kommentarer

  • Lars Åke Bäckman: 31 maj 2009

    Det händer nog en hel del trots allt, men i alltför spridda skurar. För att få till stånd en utvecvkling måste pedogogiken stå i fokus i skoldebatten på alla plan både lokalt och nationellt med lärare och elever i frontlinjen. Debatten måste handla om vilken kunskap vi vill att barn och ungdomar ska utveckla i skolan och för livet. Är det att de ska svara bra i nationella mätningar som Tims och Pisa? Eller är det andra kompetenser som är viktigare för att de ska kunna vara delaktiga samhällets utveckling och för sin personliga utveckling? IKT är nog inte svaret på alla frågor men det ger onekligen en mångfald av intressanta möjligheter till lärande och utveckling.

Skriv kommentar


Get the Flash Player to see the slideshow.

Välkommen till Framtidens lärande - nästa steg


Framtidens lärande – tillsammans skapar vi framtidens skola! – en arena och ett verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Arrangörer

Koordinatorer

Arkiv

Skriv inlägg

 

Nyhetsbrev

Namn

E-postadress

Sätt din kommun på kartan

egen_dator_karta
DIUs karta över kommuner med satsningar på egen dator. Finns din kommun med? Läs mer

DIU

Följ reportage, debatt, mm i tidskriften DIU i tryck eller i urval på webben

Senaste inläggen

Senaste kommentarer