Ungas röst – ny rapport från DIU

Inlagd den 1 juli 2014 kl 06:00 i Övrigt

Räkna med de ungas röster i sociala medier – Erfarenheter, reflektioner och visioner kring skolan, valrörelsen och ungas deltagande i samhällsdebatten

Att treåringar i Sverige ser teve dagligen förvånar ingen, men numera använder de även internet och sociala medier dagligen. Därmed styr treåringen i Sverige i ökad utsträckning sitt eget medieanvändande. I en värld kännetecknad av globalisering och digitalisering förändras bildningsgången. Begrepp som läskunnighet får nya innebörder, när text förenas med bild, när vi får otaliga strömmar av rörlig bild och musik, när text blir twittermeddelanden och blogginlägg, en flod av röster med olika ursprung. Och arbetsliv – och långsamt nu också skolan – får nya arbetssätt, med ett hav av nya digitala samarbetsformer.

Med en diskussion utifrån tre konkreta fallbeskrivningar vill vi föra diskussionen vidare, lyfta fram hur medie- och informationskunnighet kan bli ett praktiskt verktyg i skolans lärprocesser där förmågor växer, ungdomar får röst, demokrati grundas och skolan utvecklas.

Denna rapport ”Räkna med de ungas röster i sociala medier. Erfarenheter, reflektioner och visioner kring skolan, valrörelsen och ungas deltagande i samhällsdebatten” är nr 4 i DIUs rapportserie,  och publiceras i samband med ett seminarium i Almedalen den 1 juli 2014.

Syftet med rapporterna är att utveckla centrala teman för skolans digitala utveckling. De görs av tidskriftens DIUs redaktion, byggda kring urval av artiklar ur DIU, stundtals i kombination med specialskrivna texter.

Ladda ner rapporten här: Räkna med de ungas röster, DIUrapport nr 4

Kommentarer

  • Signe Brockman: 19 juli 2014

    Länken till rapporten funkar inte.

Skriv kommentar


Framtidens lärande

Tillsammans skapar vi framtidens skola! – en arena och ett verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Arrangörer

Koordinatorer

Arkiv

Skriv inlägg

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev från DIU

Håll dig uppdaterad – prenumerera på DIUs nyhetsbrev! Vi bevakar frågor som rör skolutveckling och lärande med it.

Vi vänder oss till dig som är intresserade av frågor som rör digitalisering, innovation och utbildning. Nyhetsbrevet är gratis och utkommer varannan vecka under terminstid.

Namn


E-post
Lämna följande fält tomt


Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

Sätt din kommun på kartan

egen_dator_karta
DIUs karta över kommuner med satsningar på egen dator. Finns din kommun med? Läs mer

DIU

Följ reportage, debatt, mm i tidskriften DIU på webben

Senaste inläggen

Senaste kommentarer