DIU i Almedalen 6 juli: Integration, medier och digitala nycklar för nyanlända

Inlagd den 6 juli 2016 kl 22:05 i Övrigt

Temat för dagens seminarium var “Integration, medier och digitala nycklar för nyanlända”. Människorna är en nations största tillgång, men många nyanlända innebär samtidigt en stor omställning. Spänningen mellan dessa två poler är förutsättningen när vi diskuterar med fokus på unga, skola klassrum och pedagogik, sa Peter Becker som modererade sessionen, i två ronder.

Rond 1: Integration, medier och mångfaldsarbete i skolan
Ebba Östlin, med ett regeringsuppdrag kring nyanlända och skolan och till vardags kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun, gav en överblick över nyanlända och integration, i ett nationellt perspektiv med fokus på skola.

Visbyläraren Monika Wigren berättade hur en schemakrock mellan en grupp med svenska elever på Individuella Alternativet med en grupp nyanlända afganska elever ledde till ett medieprojekt som gav en starkt motiverande uppgift och förde samman grupperna. Monica Wigren, Guldäpplenominerad bildlärare och förstelärare på Wisbygymnasiet, fyra av hennes elever och en kollega medverkade. Ovan på bild.

Video (film Pedro Ordenes, Klas Viklund, redigerad Markus Strömqvist)

Arrangör Stiftelsen DIU, Statens Medieråd och UR. Speciellt UR har publicerat mycket material. Mer info kommer.

Rond 2: Digitala nycklar för nyanlända elever

Vad innebär ett språkutvecklande arbetssätt? Intervju med Åsa Sebelius, lärare SVA, utvecklingsansvarig SVA/SFI vid Liber, från andra ronden i dagens DIU-seminarium i Almedalen “Digitala nycklar för nyanlända elever”.

Nycklar för att erövra språket, del 1. Åsa Sebelius, SVA/SFI-ansvarig Liber förlag vid DIU-seminarium i Almedalen 6/7 2016 from diu redaktion on Vimeo.

Detta seminarium hade fokus på språkutvecklande arbetssätt och gav även ett exempel på en digital applikation. Medverkade gjorde Åsa Sebelius, lärare SVA, utvecklingsansvarig SVA/SFI och Hanna Mulugeta Börjesson, produktutvecklingschef, båda Liber förlag och kommentator Robert Fahlgren, andre vice ordförande Lärarförbundet. Moderator: Peter Becker, ordförande, Stiftelsen DIU och Guldäpplets jury. Arrangör Stiftelsen DIU och Liber.

Skriv kommentar


Get the Flash Player to see the slideshow.

Framtidens lärande


Tillsammans skapar vi framtidens skola! – en arena och ett verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Arrangörer

Koordinatorer

Arkiv

Skriv inlägg

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev från DIU

Håll dig uppdaterad – prenumerera på DIUs nyhetsbrev! Vi bevakar frågor som rör skolutveckling och lärande med it.

Vi vänder oss till dig som är intresserade av frågor som rör digitalisering, innovation och utbildning. Nyhetsbrevet är gratis och utkommer varannan vecka under terminstid.

Namn


E-post
Lämna följande fält tomt


Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

Sätt din kommun på kartan

egen_dator_karta
DIUs karta över kommuner med satsningar på egen dator. Finns din kommun med? Läs mer

DIU

Följ reportage, debatt, mm i tidskriften DIU på webben

Senaste inläggen

Senaste kommentarer