En blommande digitalisering i Helsingborg

Inlagd den 23 maj 2017 kl 19:16 i Övrigt

Petronella och Katarina från floristprogrammet i Helsingborg

Det som skiljer Rönnowska gymnasiet i Helsingborg, från andra skolor är att de ser mycket vinster för alla deltagande aktörer med att fokusera på en utveckling inom digitalisering. Fenomenet kallas Yrkesbloggar. Floristläraren Katarina Sunvén ledde idag ett inspirationsmöte på Framtidens lärande tillsammans med sin elev Petronella Tholander och Jörgen Carlsson som är IKT-ansvarig.

Sedan 2011 har alla fått en personlig dator som ger dem möjlighet att på ett modernt sätt analysera och dokumentera arbeten både från lektionstid och arbetsplatsförlagt lärande. Nu har alla de 1000 elever på skolan en Ipad som gör det lättare att arbeta med sina bloggar vart de än befinner sig.

Petronella Tholanders blogg är offentlig vilket innebär att alla utifrån kan ta en del av den. Hennes inlägg består av bilder, underhållande text som beskriver hennes dagar som blivande florist. Det är genom Petronellas blogg som hennes lärare Katrin kan lägga kommentarer och se hennes analyser med hjälp av bilder och filmer. Att Petronellas blogg är offentlig skapar även möjlighet för hennes klasskamrater att ta del av hennes arbete och APL-handledarna att se elevernas färdigheter utifrån vad de har gått igenom under lektionstid. Även föräldrarna får även en större chans att delta mer i sitt barns utbildning genom bloggen.

Kommunikationen mellan elever och lärare har även förbättrats med digitaliseringen. Ofta kan elever känna att de inte får visa alla kunskaper inom teori och analys under lektionstid. Genom att de dokumentärer även utanför Rönnowska gymnasiet skapar det en större helhetsbild och flera examinationstillfällen berättar Katarina.

Sammanfattningsvis har detta skapat möjligheter på ett smidigt sätt för många parter och även gjort att elevernas jobb utanför räknas och bidrar. Läroplanen Gy11 går hand i hand med utvecklingen då eleverna jobbar på ett yrkesmässigt sätt genom att beskriva med text och bild, vilket sätter en guldstjärna i kanten.

Ytterligare en dimension är att elevernas yrkesbloggar kan även vara användbara inför framtiden som cv när det är dags att gå ut i världen som utbildad florist.

text och bild: Elvira Simonius YBC

Skriv kommentar


Framtidens lärande

Tillsammans skapar vi framtidens skola! – en arena och ett verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Arrangörer

Koordinatorer

Arkiv

Skriv inlägg

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev från DIU

Håll dig uppdaterad – prenumerera på DIUs nyhetsbrev! Vi bevakar frågor som rör skolutveckling och lärande med it.

Vi vänder oss till dig som är intresserade av frågor som rör digitalisering, innovation och utbildning. Nyhetsbrevet är gratis och utkommer varannan vecka under terminstid.

Namn


E-post
Lämna följande fält tomt


Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

Sätt din kommun på kartan

egen_dator_karta
DIUs karta över kommuner med satsningar på egen dator. Finns din kommun med? Läs mer

DIU

Följ reportage, debatt, mm i tidskriften DIU på webben

Senaste inläggen

Senaste kommentarer