Inför Framtiden Lärande Väst: Vi möter Fridaskolans gymnasium i Vänersborg

Inlagd den 26 augusti 2019 kl 09:18 i Övrigt

Vi är på besök på Fridaskolans gymnasieskola i Vänersborg och blir guidade av Michelle och Moa, åk 2 i gymnasiet, runt i skolhuset. Skolans filosofi är att detta är elevernas arbetsplats. Alltså har de ha en egen kontorsplats, en arbetsplats och ett krypin med några personliga detaljer. Den delas med kanske fyra andra elever. Här förvarar man också ytterkläder och böcker. Här sitter man och jobbar – om man inte väljer biblioteket eller större gemensamma utrymme.

I schemat har eleverna tre fasta tider varje vecka, då man träffar mentor. I början av veckan, i mitten och så sist på fredagen. Så stämmer man av hur arbetet går, får hjälp och stöd. Fredagens avrundning blir en rotad vana, man har en coach i sitt arbete – också av kamrater. Cirka 15-16 eleverna delar mentor, de blir en stödgrupp. Samlas, sitter i cirkel, går laget runt.

“Det är tryggt, vi trivs här”, säger Moa och Michelle. Här finns en växling mellan rummen, med större salar, mindre grupprum, en del designade av elever – som exempelvis det gröna rummet, där ena väggen är en bokskog. Andra väggen delvis med levande grönska.

Känslan blir att det här är elevernas egen skola. Efter mer än 25 år ser den fräsch ut. Tänket kring egen arbetsplats för varje elever, visar på en respekt för eleverna. Tänkvärt.

Peter Becker

I augusti gjordes en tredagars resa med Stig Roland Rask, Carina Näslundh och undertecknad. Du möter mycket mer av Frida-skolorna på Framtidens lärande i VÄST i Trollhättan den 14-15 november.

Läs mer om konferensen och anmäl dig här

Skriv kommentar


Framtidens lärande

Tillsammans skapar vi framtidens skola! – en arena och ett verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Arrangörer

Koordinatorer

Arkiv

Skriv inlägg

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev från DIU

Håll dig uppdaterad – prenumerera på DIUs nyhetsbrev! Vi bevakar frågor som rör skolutveckling och lärande med it.

Vi vänder oss till dig som är intresserade av frågor som rör digitalisering, innovation och utbildning. Nyhetsbrevet är gratis och utkommer varannan vecka under terminstid.

Namn


E-post
Lämna följande fält tomt


Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

Sätt din kommun på kartan

egen_dator_karta
DIUs karta över kommuner med satsningar på egen dator. Finns din kommun med? Läs mer

DIU

Följ reportage, debatt, mm i tidskriften DIU på webben

Senaste inläggen

Senaste kommentarer