Inför Framtiden Lärande Väst: Stureplan – det ligger i Skara!

Inlagd den 2 september 2019 kl 16:06 i Övrigt

Ett händelsecentrum med lust till kreativt lärande, så presenterar sig Stureplan i Skara. Ett ungdomens hus fyllt av aktiviteter – och ungdomar i alla åldrar. På husets fem plan finns kreativa miljöer. Här möter elever och barn utmaningar och utvecklar sina förmågor, sin kreativitet, påhittighet, problemlösningsförmåga och uthållighet.

Runda med Agneta Dahlberg, Stureplan, Anders Vilhelmsson, IT-strateg och Lotta Grönlund Plöen, nämndordförande BoU.

Till Stureplan kommer ungdomarna både på skoltid och på fritid. Här finns studios för att skapa poddar och video, musik, robotar och kod. För de som vill lära mer finns kurser och andra aktiviteter på fritiden. Varje plan i huset har sitt eget tema.

E-sport och dataspelsutveckling är viktiga inslag på Stureplan. Ett av rummen är ett HiTech-rum för gamers, ett annat är ett visningsrum för e-sport. Dataspelsutvecklingen är ett samarbete med högskolan i Skövde. Nu är man också på väg in i ett projekt kring spelutveckling med särskolan.

På vår rundvandring häpnar vi, överallt är det så välordnat. I studion för teknik och robotprogrammering ligger alla komponenter i var sina plastlådor på hyllor längs väggen:
- Det är ungdomarna själva som ser till att lägga tillbaka allt de jobbar med. Det fungerar inte om inte alla hjälps åt. Det handlar om respekt både för sig själv och för andra, menar Agneta Dahlberg, verksamhetsledare vid Stureplan.

Känslan blir att det här är ungdomarnas eget hus, ett hus för kreativitet och ett hus och en verksamhet man vårdar och är rädd om. Och om någon undrar kring namnet Stureplan kommer det från Skaras ungdomsråd som kallar sig STURE, Skaras Trevliga Ungdomar Räddar Elever, och huset har fem plan.

Peter Becker

I augusti gjorde vi en tredagars resa, Stig Roland Rask, Carina Näslundh och undertecknad. Du möter mer av Skara och Stureplan på Framtidens lärande i VÄST i Trollhättan den 14-15 november.
Läs mer om konferensen och anmäl dig här

Skriv kommentar


Framtidens lärande

Tillsammans skapar vi framtidens skola! – en arena och ett verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Arrangörer

Koordinatorer

Arkiv

Skriv inlägg

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev från DIU

Håll dig uppdaterad – prenumerera på DIUs nyhetsbrev! Vi bevakar frågor som rör skolutveckling och lärande med it.

Vi vänder oss till dig som är intresserade av frågor som rör digitalisering, innovation och utbildning. Nyhetsbrevet är gratis och utkommer varannan vecka under terminstid.

Namn


E-post
Lämna följande fält tomt


Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

Sätt din kommun på kartan

egen_dator_karta
DIUs karta över kommuner med satsningar på egen dator. Finns din kommun med? Läs mer

DIU

Följ reportage, debatt, mm i tidskriften DIU på webben

Senaste inläggen

Senaste kommentarer