”Fram och bak-filmen”​ Vårt perspektiv på unga – en kortfilm om skola i Guldtrappans hearing 2021

”Alla unga vet ju att böcker, de tillhör historien, ja, elever bryr sig mer om bloggar än om att läsa böcker….”

Så inleder en elevröst när Göteborgs grundskolor i en kort film presenterar sin verksamhet för Guldtrappans jury, vid försommarens hearing med årets kandidater till kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2021.

Men den lilla berättelsen fortsätter på ett överraskande sätt

Filmen belyser på ett intressant sätt vårt perspektiv på elever. Våra fördomar om unga, deras värderingar och deras prioriteringar. Filmen ger oss en synvända. Den är en av de filmer som kandidater till Guldtrappan visar vid juryns årliga hearing. Den här filmen är gjord av Göteborgs grundskoleförvaltning, efter en idé av medarbetaren Malin Eriksson efter hennes snack med ungdomar i deras skolor.

Perspektivet som förvaltningen valt är intressant i sig. Eleverna som vi utbildar står i centrum. Eleverna och deras föreställningar och värderingar. Filmen besjälas av det som väldigt många i svensk lärarkår och svensk skolvärld inspireras av varje dag – elevers egen vilja, egen drivkraft, engagemang i världen och strävan efter utveckling. Fråga en lärare, vad får dig att gå upp och gå till skolan? Det är inte lönen, inte sommarlovet, det svar du oftast får är ju: det är eleverna och deras vilja att utvecklas och växa.

Så utöver det roliga berättargreppet är filmens själva grundperspektiv intressant, ja centralt. Det är svensk skola.

Heder – åt ungdomarna men också åt Göteborgs grundskoleförvaltning för att de väljer detta grundperspektiv när de presenterar sin verksamhet.

Peter Becker
ordförande Guldtrappans jury

Ps. Och Per Wikström, avdelningschef på grundskoleförvaltningen skriver ”Filmen till Guldtrappan har gjorts med hjälp av verktyg och program som alla elever och lärare i Göteborgs stads grundskolor har tillgång till.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *