Ale kommun

Ale kommun – förskola, grundskola, gymnasium

mottagare av kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2024

Juryns motivering:
Ale kommun arbetar systematiskt med förankring i egen vision och digitaliseringspolicy, med stöd av (pausad) nationell strategi och i samspel med forskare bl a vid Chalmers liksom IFOUS-projekt, GR-kommuner och Universeum. Målet är att utveckla verksamheten från förskola till komvux med innovation, digital mognad och digitalisering av välfärden och utbildning. I det syftet har man byggt strukturer för ledarskap med förvaltning och profession i dialog.

Huvudmannen skapar förutsättningar för rektorers lärande och ledarskap. Rektor skapar förutsättningar för lärares lärande, ledarskap och undervisning. Verktygen är effektkedjor, årlig utvärdering, likvärdig tillgång till digitala miljöer och verktyg, med support och samverkan mellan teknik och pedagogik i förvaltning. Kommunlicenser baseras på önskemål och omvärldsspaning. Egna webbplatser, som ”IKT i Ale skolor” för resurser, information och MIK-material, centrala skolbiblioteksresurser och nätarenor stöder undervisningen. Arbetet med digitala nationella prov (DNP), driver på utveckling av struktur och kompetens, liksom nätverk för IKT-guider, digital julkalender, dela-dagar och pilotprojekt kring Agenda 2030.

Ale kommun bygger strukturer för ledarskap med förvaltning och profession i dialog.

Varje huvudman gör som en del av nomineringen till Guldtrappan en 3 min video om sin verksamhet. Denna video är en del av den presentation som huvudmännen gör för varandra och för juryn vid den hearing med alla kandidater som Guldtrappan årligen arrangerar – fysiskt eller virtuellt.

Guldtrappans webbinarium 16 oktober 2024 med Ale kommun:

Hur kan vi med vision, struktur och systematik öka den digitala mognaden och vara ett Ale i framkant? Om arbetet för likvärdighet och arbete med AI.

Disposition:

(ca 5-10 min) Vi sätter Ale på kartan  och presenterar oss och berättar om att vi behövde ett omtag och skapade en handlingsplan som vi med systematik och struktur börjat följa i vårt kvalitetsarbete. En handlingsplan som också följer vår kommuns “Digitaliseringspolicy” liksom skola- och förskolas styrdokument. Vi väver in hur vi arbetar med ständiga förbättringar och också testar nya piloter ihop med forskare.
Två vyer som belyser hur vi arbetar med digitalisering i skolan (fsk,gsk,gysk)

Tema 1 (ca 10-53 min presentation plus frågor/diskussion):  Vi problematiserar det skav som uppstår när den digitala kompetensen är så olika och ger exempel på hur vi bygger organisationens digitala mognad och kompetens, självförtroende och självledarskap.

Tema 2  (ca 53-75 min):
Vi beskriver hur vi med en testpilot försöker utveckla arbetssätt med hjälp av AI: Microsoft Copilot 365.
Vi berättar hur vi byggt och genomför en testpilot med funktioner genom styrkedjan. Vi problematiserar hur svårt det är att ändra arbetssätt med hjälp av AI och vilka metoder vi använder för att få testpiloten att komma framåt. Att gå till aktivt iterativt görande.

Avslutande samtal (ca 75-90 min).

Medverkande: Ulrika Elmqvist verksamhetschef, Jerker Rellmark IKT-utvecklare, Camilla Rudevärn verksamhetsutvecklare
Forskare: Åke Grönlund, professor, Örebro universitet, Ola J Lindberg, professor, Umeå universitet
Värdar: Guldtrappans beredningsgrupp Peter Becker, stiftelsen YLM, Peter Karlberg, Skolverket