DIU i Almedalen 2011

DIU/Framtidens lärande arrangerade två seminarier i Visby under Almdedalsveckan 2011.

Klassblogg, lärarblogg, delande – ett lyft för skolans utveckling?

• Digital agenda för skolan – tillgång till moderna arbetssätt och resurser, bortom ett-till-ett

Bloggande lärare lyfter skolan

Vid DIUs seminarium om bloggande lärare, berättade Marie Andersson, lärare på Gotland, om hur skolan lyfter med bloggen. Marie är av många känd som bloggaren “öpedagogen”, och nominerad till Guldäpplet 2011. 

Marie Andersson, lärare, Gotland

– Tack vare min blogg har jag kontakt med kollegor över hela landet och kan diskutera jobbfrågor, berättade Marie. Jag har helt enkelt fått ett väldigt mycket större lärarrum.

När Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler talade i Almedalen pekade hon utifrån verkets inspektioner på behovet av samarbete inom skolan, i stället för det traditionella ensamarbetet. Utbyte av erfarenheter, att lära av varandra, är en del i detta. 

– Det är precis det jag gör, i mitt fall via nätet, via bloggar, säger Marie. Första året gjorde hon bloggen anonymt, för att pröva, men också för att hon var osäker på andras reaktioner. Det finns en Jantelag, också i skolan. 

I det fortsatta samtalet mellan Linda Forssén, ordförande i Lärarförbundet i Trollhättan, och Peter Becker, ordförande DIU, underströks betydelsen av lärares erfarenhetsutbyte, inte minst på nätet. 

Linda har i sin lokalavdelning gått i bräschen för att använda Facebook som verktyg för facket och för jobbet. 

Linda Forssén, ordförande i Lärarförbundet i Trollhättan

Digital agenda för skolan – bortom en-till-en

Tillgång till it och internet är idag en utmaning, men kommer snart att vara ett faktum. Vid ett av DIUs seminarier i Almedalen diskuterades digital skolutveckling bortom dagens en-till-en-satsningar. Deltagare var Maria Stockhaus, moderat kommunalråd i Sollentuna och ordförande i SKLs utbildningsdelegation, Michael Carlsson, it-strateg på Region Gotland, och Mats Östling, tidigare it-strateg i Stockholm och på SKL, tillsammans med publik. 

Maria Stockhaus, kommunalråd(M) i Sollentuna

Mats Östling, it-strateg, Stockholms stad.

Michael Carlsson, it-strateg på Region Gotland