IKT-bibliotek i förskolan

Hillevi Skoglund, förskollärare och IKT-pedagog, samt Sofia Andersson, förskollärare, i Eda kommun har arbetat fram ett IKT-bibliotek och ett bokningssystem där förskolan kan boka saker från biblioteket och även boka en IKT-pedagog. Under sitt deltagande i Framtidens Lärande Väst hoppas de kunna inspirera andra till nya idéer på hur arbetet med att utveckla digitaliseringen kan se ut. 

Erfarenhets- och kunskapsutbyte kring skolans utveckling i en digital tid står i fokus när lärare och ledare, forskare, lärarutbildare och aktörer från hela landet välkomnas till Karlstads universitet 13-14 juni. Hillevi Skoglund och Sofia Andersson kommer att prata om IKT-bibliotek och digitalisering i förskolan. 

– Vi upplever att arbetet med digitalisering ofta blir bortprioriterat. Problem såsom tid och ekonomi är något vi stöter på dagligen. Genom att ha en ansvarig IKT-pedagog, som har tid och kunskap, för kommunens förskolor ger vi våra medarbetare möjlighet och förutsättningar att komma i gång och vidareutveckla arbetet med digitala verktyg, säger Hillevi Skoglund.

Både Hillevi Skoglund och Sofia Andersson tycker att dela-kulturen är en viktig del i förskolan.

– Speciellt inom det digitala då det kan vara svårt ekonomiskt att alla avdelningar ska ha möjlighet till egna verktyg. Därför startade vi upp ett IKT-bibliotek för att ge alla möjligheten att testa, låna och arbeta med olika verktyg. Det finns också möjlighet att boka IKT-pedagogen, som då kommer ut till förskolorna och både visar, inspirerar, är med i barngruppen och skapar aktiviteter, säger Sofia Andersson.  

De ser båda fram emot Framtidens Lärande Väst.

– Förutom att inspirera andra hoppas vi bli ännu mer motiverade och drivna till att fortsätta arbetet framåt, säger Hillevi Skoglund. 

– Och få egen inspiration genom att samtala med andra och se olika arbetssätt, fyller Sofia Andersson i. 

Text: Maria Nilsson

På Framtidens Lärande Väst i Karlstad, 13-14 juni, presenterar Sofia Andersson och Hillevi Skoglund i passet: IKT-bibliotek i förskolan