En blommande digitalisering i Helsingborg

Petronella Tholander och Katarina Sunvé

Det som skiljer Rönnowska gymnasiet i Helsingborg, från andra skolor är att de ser mycket vinster för alla deltagande aktörer med att fokusera på en utveckling inom digitalisering. Fenomenet kallas Yrkesbloggar. Floristläraren Katarina Sunvén ledde idag ett inspirationsmöte på Framtidens lärande tillsammans med sin elev Petronella Tholander och Jörgen Carlsson som är IKT-ansvarig.

Sedan 2011 har alla fått en personlig dator som ger dem möjlighet att på ett modernt sätt analysera och dokumentera arbeten både från lektionstid och arbetsplatsförlagt lärande. Nu har alla de 1000 elever på skolan en Ipad som gör det lättare att arbeta med sina bloggar vart de än befinner sig.

Petronella Tholanders blogg är offentlig vilket innebär att alla utifrån kan ta en del av den. Hennes inlägg består av bilder, underhållande text som beskriver hennes dagar som blivande florist. Det är genom Petronellas blogg som hennes lärare Katrin kan lägga kommentarer och se hennes analyser med hjälp av bilder och filmer. Att Petronellas blogg är offentlig skapar även möjlighet för hennes klasskamrater att ta del av hennes arbete och APL-handledarna att se elevernas färdigheter utifrån vad de har gått igenom under lektionstid. Även föräldrarna får även en större chans att delta mer i sitt barns utbildning genom bloggen.

Kommunikationen mellan elever och lärare har även förbättrats med digitaliseringen. Ofta kan elever känna att de inte får visa alla kunskaper inom teori och analys under lektionstid. Genom att de dokumentärer även utanför Rönnowska gymnasiet skapar det en större helhetsbild och flera examinationstillfällen berättar Katarina.

Sammanfattningsvis har detta skapat möjligheter på ett smidigt sätt för många parter och även gjort att elevernas jobb utanför räknas och bidrar. Läroplanen Gy11 går hand i hand med utvecklingen då eleverna jobbar på ett yrkesmässigt sätt genom att beskriva med text och bild, vilket sätter en guldstjärna i kanten.

Ytterligare en dimension är att elevernas yrkesbloggar kan även vara användbara inför framtiden som cv när det är dags att gå ut i världen som utbildad florist.

Text och bild: Elvira Simonius, gymnasieskolan YBC