Internationalisering för utveckling av skolan

foto jordglob

Ännu en intressant föreläsning från fyra personer som alla ser värdet av att ha en internationell utbildning. Det är Angela Andersson, som arbetar med olika sorters utbildningar för personer, som vill lära sig hur man tar sin skola ut i världen.

I hennes sällskap har hon även tre andra lärare som arbetar i olika skolor. Från Bredäng skola till Danderyds gymnasium. Trots sina socio-ekonomiska skillnader har dem alla internationalisering gemensamt.

Tre skolor som utökat sitt kontaktnät utanför Sverige, och genom detta kontaktnät fått göra resor ut i världen till andra skolor men också fått besök.Vikten av att göra dagens elever till världsmedborgare, förmedlas tydligt. Man kan undra sig varför detta är så viktigt. “För eleverna blir det på riktigt” , säger Happy Hillmarsdottir, som arbetar på Hässelbygårdsskolan. Vad betyder det? Vadå på riktigt? För eleverna blir det på riktigt, på så sätt att ens kunskaper och förmågor sätts på prov i verkliga livet. Förutom att man får språkträning, handskas man även med andra kulturer och samhällen.

Erfarenheter som dessa leder till ökad förståelse för olika kulturer, vilket i sin tur leder till tolerans. Som alla nog vet, är tolerans viktigt för fred och kärlek i världen.

Text: Elever från gymnasieskolan YBC i Nacka
Foto: Bo Helmersson