Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet

Grupp tonåriga elever samarbetar

Ett stort grattis till alla de som arbetat med den nationella handlingsplanen för digitalisering av skolväsendet med 18 välövervägda initiativ, som antagits av SKL och idag överlämnats till regeringen. Det har varit ett brett engagemang i processen med rådslag, fram till förslaget. Detta kan innebära att skolan lämnar startblocken, och går in i en ny fas där alla Sveriges skolor – och deras huvudmän – står inför uppgiften att dra nytta av digitaliseringens möjligheter för alla elevers lärande och framtid.

För oss som arbetat i denna riktning med alla lärare som nominerats till lärarpriset Guldäpplet sedan 2002, med utmärkelsen för huvudmän, Guldtrappan, och mer specifikt med konferensen Framtidens lärande och med tidskrift, rapporter och Beslutsbok liksom riksdagshearings och mycket annat är detta ett mycket välkommet steg.

Nu finns underlag för en samlad nationell satsning, med stödjande strukturer som kompetensutveckling och professionsanknuten forskning, med lärar- och rektorsutbildning och många andra viktiga förslag. Nästa steg är regeringsbeslut kring de 18 initiativ som föreslås.

Peter Becker, ordförande stiftelsen DIU
Länk till nationella handlingsplanen