– Det är roligt att lära sig minst en ny grej varje dag

Elever på scen

– Det var jättespännande, pirrigt och roligt att så mycket folk ville lyssna på vår grej om Christer Fuglesang. Vi tycker att alla skulle få chansen att få framträda för en större publik, det var häftigt, säger eleverna från Vallhovskolan. 

Artikeln är en del av dokumentationen från konferensen Framtidens Lärande 2015.

Liam Innerman, Liam Häggström, Line Forsvall och Anna Hättestrand, årskurs 4-5 på Vallhovskolan i Sandviken, testade konferensdeltagarnas uppmärksamhet med en av sina egna  Grej of the day från scenen. Och de gillar  Grej of the day, både när deras lärare Jessica Jonsson gör dem och när de gör egna.

– Det är roligt att lära sig minst en ny grej varje dag. Vi får lära oss om så mycket och det är lätt att komma ihåg vad grejerna handlar om, det känns som vi blir allmänbildade och det tycker vi också märks när vi pratar med andra. Det är ett roligt sätt att lära. 

Att göra egna grejer är också lärorikt, menar de fyra Sandvikeneleverna.

– När vi gör egna lär vi oss en hel del om grejen vi valt att skriva om. Vi lär oss också att plocka ut och sammanställa fakta. Skriva kluriga ledtrådar och googlingsäkra dem. Vi lär oss också att jämföra källor och att det inte alltid står samma sak i källorna och då måste man utgå lite från det man redan vet, eller söka på ännu en källa och jämföra. 

När de fyra övertog scenen på Framtidens lärande för att göra sin grej om Christer Fuglesang intog de scenen med stor självsäkerhet. 

– Vi hade övat mycket och testkört för våra klasskompisar, lärare och andra. Det kändes också så bra när man har övat mycket på en sak och allt sitter när man står där framme, vi kunde ju allt utantill och hade inga stödanteckningar alls. Vi var stolta efteråt. Vi skulle gärna vilja göra om en sådan här sak igen, säger Liam, Lian, Lina och Anna.  

Text: Carina Näslundh
Foto: Karin Bodin-Lind