Google som pedagogiskt verktyg i skolan

Lotta Persson och Bo Kristoffersson

I Simrishamns kommun i Österlen är Google som verktyg i skolan väldigt aktuellt.  Lotta Persson, utvecklingsledare och Bo Kristoffersson, förvaltningschef håller på Framtidens lärande en föreläsning om deras nyligen godkända avtal för Google.

Elever från gymnasieskolan YBC i Nacka medverkade på konferensen och skrev, artiklar, intervjuer och notiser. Denna artikel är en del av denna konferensbevakning.

Ett avtal i samband med personuppgiftslagen som ger dem tillåtelse att använda personuppgifter för att skapa konton på GAFE (Google Apps for Education) för att sedan kunna använda deras appar och verktyg. Verktyg som ska stödja sättet de arbetar i kommunens skolor. Det är enligt de båda ett väldigt effektivt verktyg för enklare kommunikation, samarbete och delning av projekt. 

Enligt Lotta Person är GAFE något som exempelvis skiljer sig från det vanliga privata G-mail kontot som ingår i en typ av beteendemarknad. En typ av marknad där Google kan analysera vad användarna gör för att rikta reklam till dem. I GAFE är detta något de inte kan ägna sig åt och de skannar alltså inte vad som görs.

För Lotta Persson och Bo Kristoffersson är digitaliseringen i skolorna mer än bara ett IT-projekt, det är ett förändringsprojekt med stort fokus på pedagogik. ”Utmaningen är nu att tänka om rent pedagogiskt, hur man jobbar. Det har ju inte bara med verktyg och Google att göra utan det är ren pedagogik. Hur vi väcker intresse hos eleverna, hur vi kan jobba på ett annat sätt där tekniken kan hjälpa oss att komma fram i lärandet.”, konstaterar Lotta Persson.

Text: Adam Ekman, gymnasieskolan YBC i Nacka