Pär Söderhjälm är forskare i Lund på fritiden arbetar han med projektet Programmeringsolympiaden, men vad är egentligen en programmeringsolympiad?
– Det är en tävling i problemlösning där man får använda dator och programmera och på det sättet lösa uppgiften.
Vad var den huvudsakliga anledningen till att programmeringsolympiaden startades?
– Den startade internationellt och då var det givet att vi i Sverige skulle hänga på. Folk började inse att det var ett viktigt område, helt enkelt. Inte bara de traditionella kemi, fysik, matematik utan också att datavetenskapen också är väldigt viktig.
Hur kommer framtidens skola kommer att se ut?
– Oj, jag är väl egentligen inte rätt person att svara på det, vi är ju inte ute i skolan själva så mycket utan ser bara skolan utifrån, ser de eleverna som lyckas bra skulle man kunna säga. Men jag tror ju att det kommer självklart kommer behövas mer kunskap i det digitala och även programmering tror jag skulle göra nytta i skolan. Inte minst med tanke på att alla skulle behöva komma i kontakt med det, tillexempel för att locka tjejer att börja med programmering.
På vilket sätt kan er verksamhet bidra till en framtidsanpassad skola?
– Framförallt bidrar vi med att ge intresserade elever någonting att bita i och det är ganska viktigt för skolan kan vara ganska tråkig för de som är duktiga, då erbjuder de här tävlingarna en helt annan utmaning för dem.
På vilket sätt är Framtidens lärande viktigt för er?
– Det är ett sätt att komma ut och träffa folk och visa att vi finns. Det är vårt problem, att nå ut till skolorna.
Text: Sofia Haag, elev gymnasieskolan YBC, Nacka