Guldtrappan besöker Simrishamns skolor

toto App för test

Guldtrappans beredningsgrupp (Johanna Karlén, Peter Karlberg, Jan Hylén och undertecknad) och flera partners/jurymedlemmar besökte igår Simrishamn, i vår spaning efter huvudmän/kommuner med goda erfarenheter av digital skolutveckling.

Vi mötte i Simrishamn ett inspirerande arbete med digitalt delande mellan lärare. Där inte längre bara 5-10 procent av lärarna, utan en mycket större andel blir involverade. Vi såg exempel på hur fungerande digitala miljöer och stöd från ledning kan bidra till att en dela-kultur utvecklas. Där man delar lektionsupplägg och material i ämnesgrupper och lärarlag, i skolor, mellan skolor och också mellan stadier.

Och en spännande kommunal gymnasieskola, Nova Academy, som steg för steg växer fram i nära dialog med ungdomarna själva, kring deras tankar och önskningar.

Och så ett tips. Några lärare visade hur man i åk 4 använde Mystery Skype, för att hitta vänklasser och genomföra samtal. Ett roligt arbetssätt som ger både språkutveckling, geografi-, samhälls- och livskunskap.

Lärandet i fokus, från klassrum och elever till nämnd och tillbaka.
Guldtrappans jury tar med sig erfarenheterna i den fortsatta analysen. Du möter årets kandidatkommuner på Framtidens lärande, 11-12 oktober, i Stockholm.

Peter Becker