Guldtrappan besöker Västerås!

Foto lärare och elever från Carlforsska gymnasiet

På spaning efter framgångsrik skolutveckling – med digitalt stöd. Guldtrappans beredningsgrupp och några fler ur juryn besöker industristaden Västerås, elektroteknikens fäste i Sverige. Och hur är det med digitalt lärande?

Vi möter en förskola där det digitala alltmer, helt självklart för barnen, vävs in i vardagen. Med hundra lärcoacher och IKT-mentorn Fredrik Söderlund som inspiratör. Bilden som stannar kvar: Fredrik på golvet i samtal med barnen.

Och där gymnasieelever (ekonomi) på Carlforsska visar hur de jobbar integrerat i plattformen – och examineras delvis digitalt, med försteläraren Jerker Östman som ”dirigent”.

Överallt där vi besöker kommuner/huvudmän med framgång, ser vi en styrkedja som håller samman, från topp till tå – och tillbaka. Där kunskapsbildning och fördjupning av lärandet allt mer kommer i fokus och tar fart. När väl infrastruktur inte längre är ett hinder utan en hävstång. När ledning och personal jobbar mycket mer sammanhållet, mycket mer fokuserat på eleverna.

Tydligare än förra året, ser vi hur kommuner gör omtag. Ser över, tar om, förändrar och fokuserar. Mer målstyrt och resultatfokuserat och samtidigt mer lyhört mot elever och personal. Spännande resa – för oss alla!

Peter Becker

Årets kandidater till utmärkelsen Guldtrappan 2016 (´huvudmän som tar stora kliv mot digitalt lärande´) är Västerås Stad tillsammans med Kalmarsunds gymnasieförbund, Linköpings kommun, Sandvikens kommun, Simrishamns kommun, Stockholms Stad, Sollentuna kommun och Sundsvalls kommun.