Några tips från Bettmässan 2019

Januari innebär att stiftelsen DIU med partners gör en resa till London kring skolutveckling. Med fokus på lärandet i klassrummet och på kollegialt lärande gör vi strukturerade skolbesök och studerar engelska erfarenheter, egna seminarier och ägnar en eftermiddag åt att utforska Bett-mässan, Europas största mässa kring IT och lärande. Här ger vi några glimtar från årets spaningar.

Tänk efter före – gäller även teknikköp till skolan
University College of London, Institute of Education har tillsammans med skolor och teknikleverantörer tagit fram en kort guide kring viktiga frågor att tänka på när skolor och lärare beställer ny teknik, ”Buying the right EdTech for your school”. Arbetsgången och punkterna att tänka på fungerar lika bra för svenska som för engelska skolor.

Interaktivitet och upplevelse

Interaktiva golv. rum och skärmar utvecklas ständigt och flera varianter var representerade på Bett. Cecilia Ferrer, musiklärare på Rålambshovsskolan i Stockholm testade att spela piano på interaktiva skärmen Visilift i Integrex monter. 
Länk till Integrex

Skapande och kreativitet
Kreativa arbetssätt och verktyg för elevers egna skapande fanns det flera exempel på. Google visade hur lärare och elever kan utforska världar och berättelser i VR och AIAlla kan skapa-guidernafrån Apple ger exempel på hur både elever och lärare kan utveckla kreativiteten i valla ämnen och Microsoft visade hur de förnyade LearningTools ger ökade möjlighet till inkludering för alla elever.

Bygg egen 3D-skrivare med eleverna
Det är inte många år sedan de allra första 3D-skrivarna visades upp på Bett. Sedan dess har skrivarna utvecklats. En helt transparent 3D skrivare, från Imade 3D, som kommer i byggsats och monteras ihop med en form av ”blixtlås” fascinerade på mässgolvet.
Länk till Imade 3D

Belönade robotar – Bett Award
Att robotar och programmering är ett aktuellt ämne visade sig också när årets Bett Awards delades ut. En utmärkelse för kreativitet och innovation inom teknik för utbildning, med fokus på användningen i klassrummet. Robotarna Dash och Dot från Wonder Workshop, var årets vinnare i klassen för Primary School.
Länk till Bett Award

Webbkatalog med digitala tjänster
BESAbranschorganisation för leverantörer till den engelska skolsektorn, lanserade en ny tjänst LendED. I princip en onlinekatalog över digitala tjänster och lösningar för olika ämnen och tillfällen, med en del recensioner och praktiska pedagogiska exempel.
Länk till LendED

Speglingar och reflektioner från studieresan till London 2019