”Framtidens skola, en plats att längta till”

Jonas Ryberg, vd på Unikum

Öppenhet, samarbete och ett roligt lärande är vad Unikums VD Jonas Rydberg hoppas få se i en framtida skola. 

I ett myller av utställare, besökare och filmteam på Framtiden Lärande 2014 är Unikum kanske den montern som sticker ut allra mest. I taket, ovanför deras monter hänger en stor gul, uppblåsbar boll med ett stort svart U skrivet på. Det är helt klart något av det första man lägger märke till när man kliver in i utställningssalen. Något som med säkerhet lockar besökare. Jonas Rydberg, VD för Unikum, står vid montern och pratar glatt med förbipasserande som stannat till vid disken där det bjuds på karameller och information.

Jonas berättar om sin vision för en framtida skola. Han tror att det kommer vara mycket öppnare kring omvärlden. Förhoppningarna är att framtidens skola ska vara en plats att längta till, där man träffar sina vänner och lärare, men som också är en väg ut till den ”riktiga världen”. Ute i verkligheten samlar man på sig både intryck och erfarenheter, vilket även påverkar miljöerna. Det vill säga färre klassrum och fler samlingspunkter som blir en miljö att längta till där man även känner sig trygg. Att presentera för varandra, dra slutsatser och utmana varandras idéer är också en viktig del i framtidens skola.

Visionen finns även för lärandet i framtiden, då Jonas menar att lärandet  ska vara kul och vara ett samarbete. ”Det blir både roligare och mer utmanande om man försöker ta sig fram mot kunskapsmålen tillsammans, då man kan både hjälpa och utmana varandra.” säger Jonas. Att lära tillsammans helt enkelt.

Text: Sofia Haag, elev gymnasieskolan YBC i Nacka
Foto: Isabella Pascher, elev gymnasieskolan YBC i Nacka