På Bokmässan hittar du Guldäpplet och Stiftelsen DIU i Molnet på plan 2 på Bokmässan. Molnet är mötesplatsen för alla som är intresserade av digitalisering och lärande. Kom förbi och prata skolans digitalisering med oss.
Guldäpplet och stiftelsen DIU kommer att ha fyra programpunkter på Molnets scen under mässan. Alla program på Molnets scen är kostnadsfria.
Torsdag kl 09.30-10.00
Digital skola på riktigt – nu!
Partnersamtal kring behovet av nationell digital strategi vid öppnandet av Molnet, plan 2, vid Bokmässan. Samtalet leds av Kerstin Einarsson med representanter för SKL, Guldäpplet och DIU m fl partners.
Torsdag kl 13.00-13.20
Guldäpplet 2017 – Möt årets finalister!
Nu presenterar vi årets finalister till det prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet. Möt dem på Molnets scen presenterade av Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet och Sara Svanlund, vice ordförande Lärarnas Riksförbund, tillsammans med Guldäpplejuryns Peter Becker och Jenny Edvardsson.
Fredag kl 12.30–12.50
Stärkt digital kompetens i skolans styrdokument – hur då?
Skolan har fått ett tydligare uppdrag att stärka elevernas digitala kompetens. Vad innebär det i praktiken? Möt årets finalister till lärarpriset Guldäpplet i ett samtal om pedagogik för digital kompetens tillsammans med Jenny Edvardsson och Lena Elfvingsson.
Lördag 12.30-12.50
Från dataspel till stadsplanerare – Härrydaelever bygger ny stadsdel i Minecraft
Härryda kommun planerar en helt ny stad, Landvetter södra, för 25 000 invånare. För att involvera barn och unga och deras tankar och behov när den ny staden planeras, bjöds grundskoleelever in att bygga staden i Minecraft. Elever från Härryda berättar om sitt arbete och visar sin stad. Härryda kommun fick utmärkelsen Guldtrappan 2017.
Arrangeras av Stiftelsen DIU tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.
Lördag 13.00-13.20
Robotar, programmering och skola – Öckeröelever visar vägen
Programmering tillhör framtidskompetenserna. Öckerö kommun satsar på att alla elever får möjlighet att utveckla sin kreativitet genom digitala verktyg, som programmering av robotar. Möt sjundeklassarna – och deras robotar – från Öckerö som är svenska mästare, och deltar i VM, i robotprogrammering. Öckerö kommun fick utmärkelsen Guldtrappan 2017.
Arrangeras av Stiftelsen DIU tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.
Stiftelsen DIU arrangerar även två seminarier på Skolspåret på Bokmässan, för dessa krävs seminariebiljett.
Fredag kl 10.30-10.50
Robotar, programmering och skolans läroplan
Regeringen tog nyligen beslut kring förstärkt digital kompetens för alla elever. Vad betyder detta i praktiken och vilka är grundtankarna bakom? Utifrån två konkreta skolprojekt, från Öckerö och Härryda, diskuterar Peter Becker, DIU, med en ledande forskare, Linda Mannila, Linköpings universitet.
Medverkande: Peter Becker, Linda Mannila
Arrangör: Stiftelsen Datorn i Utbildningen DIU och Studentlitteratur
Fredag kl 15:00-15:45
Trollfabriker och kritiskt tänkande
Regeringen har beslutat att förtydliga skolans uppdrag vad gäller elevernas källkritiska förmåga och digitala kompetens. Men vilka frågor om medier och samhälle hör till allmänbildningen i vår tid? Sociala medier har gjort alla till publicister med ansvar för vad vi gillar och delar, och därmed medansvariga för vad som blir virala succéer och den aktuella medieutvecklingen. Ett samtal om vårt samtida medielandskap och om kritiskt tänkande, medier, utbildning och skolbibliotekens roll i en digital tid.
Medverkande: Brit Stakston, journalist och specialist på sociala medier, Kristina Alexanderson, skolansvarig vid Internetstiftelsen i Sverige, journalisten Erik Fichtelius som leder Kungliga bibliotekets arbete för en nationell biblioteksstrategi, Helena Dal, , Verksamhetsansvarig Information & vägledning på Statens medieråd. Moderator: Peter Becker, stiftelsen DIU.
Arrangör : Stiftelsen DIU, Blank Spot Project, Statens medieråd och Studentlitteratur.