Webbinarium: Hur får vi med alla – och fart på de digitala stöden

Om ledarskapet: Hur får vi med alla – och fart på de digitala stöden

Hur får huvudmannen brett genomslag, hur får vi med oss alla? Hur drar vi nytta av den professionella kompetensen hos lärare och ledare? Det var temat för ett samtal om skolutveckling och digitalisering, med representanter för Luleå kommun.

Genom att koppla det systematiska kvalitetsarbetet med de digitala utvecklingsfrågorna har Luleå både struktur och progression i det gemensamma lärandet. Utvecklade stödfunktioner och flera års breda delningsinsatser ger resultat. Ett arbete som fokuserar på ökad kompetens, tillgång och likvärdighet i elevernas lärmiljöer och målsmäns involvering. Luleå kommun fick utmärkelsen Guldtrappan 2019 för sitt digitala utvecklingsarbete.

I samtalet medverkade Britt-Marie Ejnestrand, och Viktoria Johansson, Luleå kommun, Mikael Svensson, SKR och Peter Becker, stiftelsen DIU (se presentationer nedan)

Den presentation som Britt-Marie Ejnestrand visar under webbinariet

Medverkande:

Britt-Marie Ejnestrand, avdelningschef IT/Administration, Barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå kommun,

Viktoria Johansson, rektor på Kläppens förskola och Snömannens förskola i Luleå kommun, deltar i projektet för ny lärplattform och börjar till hösten som utvecklingsledare.

Mikael Svensson, programansvarig skolans digitalisering, SKR och ingår i beredningsgruppean för kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan

Foto Peter Becker

Peter Becker, ordförande stiftelsen DIU, som lagt upp och leder webbinarieserien.

Foto: Johanna Wallén

Våren 2021 arrangerades Framtidens lärande Norr tillsammans med Luleå kommun. Nu följer DIU och Framtidens lärande upp med en webbinarieserie som fördjupar sig i erfarenheter från skolhuvudmän som mottagit Guldtrappans. Serien inleds under 2021 med att i tre sessioner fördjupa samtalet om tre sidor i Luleå kommuns arbete med skolutveckling och digitalisering. Luleå kommun fick utmärkelsen Guldtrappan 2019. Samtliga webbinarier kan ses i efterhand.
Så här jobbar vi med digital lek, lärande och utforskande!, om förskola.
• Så här gör vi – digitala läromedel till alla!, om att skapa tillgång till och utpröva digitala läromedel.
Hur får vi med alla – och fart på de digitala stöden”, om ledarskapet i kommunens skolor och digitalisering.

Hösten 2021 kommer webbinarieserien att fortsätta med de skolhuvudmän som erhåller kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan år 2021.