Konferenswebb för Framtidens lärande

Årsskifte: en blick bakåt, en framåt

Inlagd den 5 januari 2017 kl 12:19 i Övrigt

av Peter Becker, ordförande stiftelsen DIU, svarar på tre frågor i Mediaplanets bilaga i SvD dec 2016

Vilka insatser krävs för att digitalisera skolan?
– I grunden krävs det en insikt om att digitalisering innebär nya sätt att arbeta och samarbeta, nya sätt att lagra information och minnas, nya sätt att kommunicera och lära. Grundförutsättningar som nätverk och digitala lärresurser måste finnas på plats. Men det viktigaste är att det avsätts tid, och att det finns sammanhang för lärare att gemensamt utforska och erövra de digitala möjligheterna. Och att skolledningar, kommuner, myndigheter och politiker skapar stöd för skolorna i det arbetet.
Här behövs ett nationellt ledarskap!

Vilka är de största fördelarna med digitalisering?
– Den största vinsten är tillgängligheten. Eleverna har hela tiden tillgång till verktyg och nät. De har tillgång till uppgifter, planeringar och lärresurser, till lärare och kompisar för stöd.
Lärarna har tillgång till dialog med elever och föräldrar, till lärresurser och planeringsresurser. Och tillgång till kollegor – ett vidgat kollegium. För alla innebär det tillgång till en hel värld av inspiration!

Vad för förändringar kan vi förvänta oss framöver?
– Vi har gått från stationära datorer i särskilda dataklassrum till ständigt tillgängligt. Från stora system till små appar, förlängningar av våra förmågor, att se, att höra, att tala och tänka. Från individuellt verktyg till verktyg för kommunikation, samarbete och nåbarhet.
Nu går vi mot anpassningsbara verktyg, som anpassar sig till dina behov. För de sinnen du vill – eller direkt med tanken. Som anpassar sig till dina förmågor, adapativt.Vi kommer att se digitala gör-det-själv-verkstäder/Maker spaces, kodning som en ny digital basfärdighet, video- och 3D-berättande och lärande via nätbaserade kurser och examination.
Och elever som kan, vill och vågar vara delaktiga och medskapande i vår framtid!

Nu reser DIU och partners inom kort till Oslo och London för gemensamma spaningar in i framtiden. Vi skapar framtiden tillsammans!

Offentligt ledarskap för digitalisering?

Inlagd den 18 december 2016 kl 21:56 i Övrigt

Digitaliseringskommissionen sätter i sin slutrapport fokus på en avgörande punkt, ledarskapet för digitaliseringen – och föreslår en ny myndighet. Stiftelsen DIU anknyter här till sin förestående resa till Oslo 24-25 januari för studier av den norska myndighetens erfarenheter.

Digitaliseringskommissionen kom i veckan med sitt slutbetänkande och betonade behovet av ett offentligt ledarskap i digitalisering av Sverige. De lade bland annat ett förslag om en myndighet för digitalisering.
(Läs mer…)

Res med DIU till BETT 2017

Inlagd den 30 november 2016 kl 09:00 i Övrigt


Följ med DIU och partners på studieresa till London och BETT 25-27 januari och Oslo den 24-25 januari 2017 – en resa fylld med framtidsspaning och perspektiv på skolutveckling

I januari 2017 är det dags för BETT, Europas största mötesplats kring IT och lärande. Att delta på BETT är ett effektivt sätt att ta del av dagens innovativa pedagogiska och tekniska lösningar. Reser du med DIU, reser du med den obundna och fristående aktören. Vi bidrar med erfarenhetsutbyte, seminarier, guidade Bett-turer, studiebesök i små grupper.

I vårt BETT-program med partners hittar du och dina kollegor inspiration, idéer, resurser och verktyg. Perfekt för teamets gemensamma utveckling – eller egen resa där du möter andras erfarenheter. Och i år kan du starta din BETT-resa med DIU i Oslo där vi spanar på norsk utveckling kring IT och lärande.

Läs mer och anmäl dig här

Unga om digitalisering: “Digitalisering är som att skolan följer med en hem – fast inte på ett jobbigt sätt”

Inlagd den 30 november 2016 kl 01:51 i Övrigt

“Digitalisering är som att skolan följer med en hem – fast inte på ett jobbigt sätt”, säger en av de elever Hans Burefjord, specialpedagog i Sundsvall, diskuterat med. Han har samtalet med elevernas om deras syn på digitalisering och undervisning. Här i intervju med elever från YBC i Nacka, på Framtidens lärande 2016:

Hans Burefjord, Sundsvall. Intervju på Framtidens lärande 2016

(Läs mer…)

Guldtrappan: Styra och leda – digitalisering i skolan

Inlagd den 15 november 2016 kl 15:11 i Övrigt

Missa inte: Nominera till GULDTRAPPAN 2017 fram till 30 november!
I spannet mellan vision och pedagogiskt vardagsarbete ska ledarskapet skapa förutsättningar för skolans digitalisering – men hur gör man i praktiken? Vad krävs av ledande tjänstemän i kommunerna och vilket stöd behöver skolorna och lärarna? Hur byggs en vision, hur skapas en samling kring denna, hur skapas en organisation? Dessa är Guldtrappans frågor.

Hör Joachim Håkansson, förbundschef på Kalmarsunds gymnasieförbund, en av de huvudmän som fick kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2016 berätta om erfarenheterna på konferensen Framtidens lärande:

Läs vidare samtal mellan Joachim Håkansson och Arja Holmstedt Svensson, tidigare förvaltningschef Falkenberg och Lars Lingman, Skolverket på Framtidens lärande 2016:

Läs hela artikeln från samtalet i DIU nr 7/2016

Prisade lärare använder digitala nycklar för elevernas lärande

Inlagd den 31 oktober 2016 kl 12:45 i Övrigt

Sex lärare belönades i dag för sitt arbete med att utveckla undervisningen med digitala verktyg och resurser. Jonas Hall, lärare i matematik och fysik på Rodengymnasiet i Norrtälje utsågs till årets vinnare av lärarpriset Guldäpplet för sitt engagerade arbete med att utveckla och utmana elevernas förmåga att experimentera i matematiken med djupare förståelse och bättre resultat som mål.

Video med pristagarna. Klicka meny upptill tv i filmrutan för val mellan pristagare. Stängs inte menyn, klicka krysset uppe th.

Anna Kaya, lärare i svenska som andraspråk och projektledare vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC), vid Stockholms universitet tillsammans med Hülya Basaran, lärare i svenska som andraspråk och universitetsadjunkt vid Högskolan Väst mottog samtidigt juryns särskilda pris för att de båda, var för sig, förnyat språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt med digitala nycklar.

Anton Fagergren, förskollärare vid Irsta förskolor i Västerås samt Martin Löfgren, språklärare, tillsammans med Per Ahlkvist, SO-lärare, på högstadiet på Norrevångsskolan i Karlshamn delade på andraplatsen till Guldäpplet 2016. (Läs mer…)

Fira Guldäpplet 2016 på Skolforum

Inlagd den 26 oktober 2016 kl 11:58 i Övrigt

Välkommen att fira årets Guldäpplepristagare på Skolforum

Måndag 31 oktober


Prisutdelning kl 11.00 på Östra scenen
Prisutdelning med Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet och Svante Tideman, vice ordförande Lärarnas Riksförbund samt Peter Becker, DIU, Guldäpplejuryns ordförande.
Årets pristagare: Hülya Basaran och Anna Kaya, Anton
Fagergren, Jonas Hall, Martin Löfgren och Per Ahlkvist
Länk till programpunkten i Skolforums program

(Läs mer…)

« Äldre Inlägg

Get the Flash Player to see the slideshow.

Välkommen till Framtidens lärande - nästa steg


Framtidens lärande – tillsammans skapar vi framtidens skola! – en arena och ett verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Framtidens lärande – nästa steg! 2016

Arrangörer

Koordinatorer

Arkiv

Skriv inlägg

 

Nyhetsbrev

Namn

E-postadress

Sätt din kommun på kartan

egen_dator_karta
DIUs karta över kommuner med satsningar på egen dator. Finns din kommun med? Läs mer

Nätverk kring skriv- och läs med dator


Under Framtidens lärande 2010 startades ett nationellt nätverk kring skriv- och läsintroduktion med datorn som pedagogiskt verktyg. Läs mer

DIU

Följ reportage, debatt, mm i tidskriften DIU i tryck eller i urval på webben

Senaste inläggen

Senaste kommentarer