Konferenswebb för Framtidens lärande

Finalister till lärarpriset Guldäpplet utvecklar sin professionalitet med moderna verktyg

Inlagd den 22 september 2016 kl 16:20 i Övrigt

 

 

 

 

 

 

 

 

Drygt hundra engagerade och kompetenta lärare har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2016. Bland dessa har juryn utsett tre finalister, som presenterades i dag på Bokmässan i Göteborg.

Digitaliseringen förvandlar hela vårt samhälle – och nu är den på stark frammarsch i skolan. Att integrera och använda sig av de digitala verktygen i undervisningen för att utveckla lärandet och elevernas kunskaper är en pedagogisk möjlighet och utmaning, som antas av allt fler skolor och kommuner.

– Det är spännande att vi med årets tre finalister har en förskollärare, en matematiklärare på gymnasiet och en duo med en SO- och en svensk-lärare på högstadiet. Det är tidsenligt att en förskollärare är med bland finalisterna. Och vi ser många nominerade med en verktygslåda full med digitala verktyg, bland vilka man väljer med omsorg, med sikte på specifika förmågor och på att nå resultat, säger Peter Becker, juryns ordförande.
(Läs mer…)

Möt DIU och Guldäpplet på Bokmässan 2016

Inlagd den 18 september 2016 kl 12:16 i Övrigt

På Bokmässan möter du DIU i området Molnet, mötesplatsen för dig som vill veta mer om nya lläromedel, digitalisering och lärande.
Här presenteras också finalisterna till årets Guldäpple på torsdagen kl 16.00 på Molnet scen.

DIU och Guldäpplet arrangerar följande kostnadsfria seminarium på Molnet på Bokmässan:

TORSDAG 22 SEPTEMBER

kl 16.00-16.20 Guldäpplet 2016: Möt årets finalister!
Det prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet 15-årsjubilerar. Nu presenterar vi årets finalister! Möt dem i Molnet presenterade av juryns ordförande Peter Becker och förra årets Guldäpplepristagare Jenny Edvardsson.

FREDAG 23 SEPTEMBER
(Läs mer…)

Vi behöver en debatt om digitala prov

Inlagd den 10 september 2016 kl 11:27 i Övrigt

-Idag övar vi eleverna i att använda 90-tals-verktyg på lektionerna därför att de inte får använda datorerna på nationella proven, säger Johan Andersson, region Gotland, som ser fram emot att inleda försök med utveckling och användning av digitala prov.

(Intervju Peter Becker, film Pedro Ordenes, i samband med DIUs seminarium i Almedalen 5 juli 2016)

Fler inlägg nedan. Vi fortsätter diskutera digitala lyft och digitala prov med alla intervjuade på Framtidens lärande, 11-12 oktober. http://www.diu.se/framlar
(Läs mer…)

Lärare från hela landet nominerade till lärarpriset Guldäpplet 2016

Inlagd den 23 augusti 2016 kl 11:36 i Övrigt

Guldäpplet är ett lärarstipendium, som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners. 

I dagens svenska skola samsas pennor, läroböcker och papper med lärplattor, datorer och internet. Att integrera och använda sig av de digitala verktygen i undervisningen är en pedagogisk möjlighet och utmaning. Det är skolprofessionen, lärarna, som kan stöda och utmana eleverna och samtidigt utveckla skolan, enligt bred internationell forskning. Lärarpriset Guldäpplet har i femton år lyft fram lärare som utvecklar skolan med it, baserat på nomineringar från kollegor och skolledare.
(Läs mer…)

DIU i Almedalen 6 juli: Integration, medier och digitala nycklar för nyanlända

Inlagd den 6 juli 2016 kl 22:05 i Övrigt

Temat för dagens seminarium var “Integration, medier och digitala nycklar för nyanlända”. Människorna är en nations största tillgång, men många nyanlända innebär samtidigt en stor omställning. Spänningen mellan dessa två poler är förutsättningen när vi diskuterar med fokus på unga, skola klassrum och pedagogik, sa Peter Becker som modererade sessionen, i två ronder.

Rond 1: Integration, medier och mångfaldsarbete i skolan
Ebba Östlin, med ett regeringsuppdrag kring nyanlända och skolan och till vardags kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun, gav en överblick över nyanlända och integration, i ett nationellt perspektiv med fokus på skola.

Visbyläraren Monika Wigren berättade hur en schemakrock mellan en grupp med svenska elever på Individuella Alternativet med en grupp nyanlända afganska elever ledde till ett medieprojekt som gav en starkt motiverande uppgift och förde samman grupperna. Monica Wigren, Guldäpplenominerad bildlärare och förstelärare på Wisbygymnasiet, fyra av hennes elever och en kollega medverkade. Ovan på bild.

Arrangör Stiftelsen DIU, Statens Medieråd och UR. Speciellt UR har publicerat mycket material. Mer info kommer.

Rond 2: Digitala nycklar för nyanlända elever

Vad innebär ett språkutvecklande arbetssätt? Intervju med Åsa Sebelius, lärare SVA, utvecklingsansvarig SVA/SFI vid Liber, från andra ronden i dagens DIU-seminarium i Almedalen “Digitala nycklar för nyanlända elever”.

Nycklar för att erövra språket, del 1. Åsa Sebelius, SVA/SFI-ansvarig Liber förlag vid DIU-seminarium i Almedalen 6/7 2016 from diu redaktion on Vimeo.

Detta seminarium hade fokus på språkutvecklande arbetssätt och gav även ett exempel på en digital applikation. Medverkade gjorde Åsa Sebelius, lärare SVA, utvecklingsansvarig SVA/SFI och Hanna Mulugeta Börjesson, produktutvecklingschef, båda Liber förlag och kommentator Robert Fahlgren, andre vice ordförande Lärarförbundet. Moderator: Peter Becker, ordförande, Stiftelsen DIU och Guldäpplets jury. Arrangör Stiftelsen DIU och Liber.

DIU-succé i Almedalen 5 juli:
Digitala nycklar för integration och bättre lärande

Inlagd den 5 juli 2016 kl 12:30 i Övrigt

Digitala prov är en viktig ingrediens i skolans digital utveckling, både lokalt och nationellt. Det var också temat för ett seminarium som stiftelsen DIU arrangerade i samarbete med Tieto i Almedalen, tisdag 5 juli.

Det var stort intresse, de sista fick ståplats, när Peter Becker, stiftelsen DIU i samverkan med Tieto förde samtal kring digitala prov och norska erfarenheter med Truls Bøhm, vd för världsledande Inspera, Norge, som idag gör alla Norges nationella prov för skola digitalt – och även för högskolor, från Göteborgs universitet till Cambridge University. Och med Fredrik Pantze, Tieto kring de förändringsprocesser vi står inför med införandet digitala prov.

(Läs mer…)

Sex skolhuvudmän får kvalitetsutmärkelsen
Guldtrappan 2016


Inlagd den 22 juni 2016 kl 11:00 i Övrigt


Juryn ser hos årets nominerade huvudmän ett spektrum av insatser som bidrar till en framgångsrik digital skolutveckling. Imponerade, och med stolthet, konstaterar juryn att vi har mött skolhuvudmän i framkant, bland vilka sex har valts ut efter granskning utifrån sju fastställda kriterier. (Läs mer…)

« Äldre Inlägg

Get the Flash Player to see the slideshow.

Välkommen till Framtidens lärande - nästa steg


Framtidens lärande – tillsammans skapar vi framtidens skola! – en arena och ett verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Framtidens lärande – nästa steg! 2016

Arrangörer

Koordinatorer

Arkiv

Skriv inlägg

 

Nyhetsbrev

Namn

E-postadress

Sätt din kommun på kartan

egen_dator_karta
DIUs karta över kommuner med satsningar på egen dator. Finns din kommun med? Läs mer

Nätverk kring skriv- och läs med dator


Under Framtidens lärande 2010 startades ett nationellt nätverk kring skriv- och läsintroduktion med datorn som pedagogiskt verktyg. Läs mer

DIU

Följ reportage, debatt, mm i tidskriften DIU i tryck eller i urval på webben

Senaste inläggen

Senaste kommentarer