Konferenswebb för Framtidens lärande

Med Guldtrappan i Stockholms stad:
Konsten att göra rätt

Inlagd den 21 april 2016 kl 19:09 i Övrigt

Ett nytt begrepp har hörts vid åtskilliga av årets besök hos kandidater till utmärkelsen Guldtrappan. Det handlar alltså om kommuner/skolhuvudmän i framkant vad gäller digital skolutveckling. En av de huvudmän där vi möter detta begrepp är Stockholms stad.

- Vi gjorde ett rejält omtag, vad gäller digitaliseringen i gymnasieskolorna. Vi frågade oss, hade vi gjort rätt satsningar tidigare? Vi såg över tidigare ansatser, lärde oss av misstagen och tänkte om, säger Ann Hellenius, tidigare it-chef vid skolförvaltningen, nu it-direktör i staden. (Läs mer…)

Guldtrappan i Linköping:
egen modell för kollegialt lärande

Inlagd den 18 april 2016 kl 08:09 i Övrigt

Med Guldtrappans beredningsgrupp besökte jag Linköping i vår spaning efter huvudmän/kommuner med goda erfarenheter av digital skolutveckling. Vi mötte massor av elever, lärare och ledare. Ett gäng från Adjunkten, mottagningsenhet för nyanlända elever. Foto Carina Näslundh
Här ett exempel på utprövade modeller för det kollegiala utbytet, som verktyg för långsiktigt kvalitetsarbete.

Hur kan vi systematiskt utveckla kollegialt lärande på kommunnivå? Linköping har skapat sin egen form med regelbundna “insynsbesök” på skolorna. (Läs mer…)

Dra lärdom av Itis erfarenheter!

Inlagd den 13 april 2016 kl 18:12 i Övrigt

Nu har Skolverkets förslag till en nationell plan för skolans digitalisering avseende för- och grundskola presenterats. Det är ett stort steg framåt, men förslaget behöver diskuteras. Låt oss lyfta fram några väsentliga svenska erfarenheter, som sällan ges den uppmärksamhet de förtjänar. (Läs mer…)

Stiftelsen DIUs kommentar till skolverkets förslag till nationell strategi för skolans digitalisering

Inlagd den 7 april 2016 kl 16:47 i Övrigt


Skolverket fick i september i uppdrag av regeringen att utforma förslag till nationella strategier för skolväsendet. Nu föreligger för- och grundskoledelen av detta förslag. Regeringens initiativ är välbehövligt, men förslaget behöver utvecklas, framförallt på en central punkt.
(Läs mer…)

Guldäpplets jubileumsseminarium:
“Viktigt och på riktigt” –
när undervisningen tar nya kliv med digitaliseringen

Inlagd den 4 april 2016 kl 14:08 i Övrigt

De tidigare Guldäpplevinnarna Ylva Petterson, Katedralskolan i Skara och Martin Fernström, Årstaskolan i Stockholm visade på hur de utvecklar sin undervisning i den digitala eran i ett samtal med professor Åke Grönlund och Guldäpplejuryns ordförande Peter Becker vid Guldäpplets jubileumsseminarium på SKL.

- Guldäpplet har varit viktigt under de här 15 åren för att lyfta fram goda lärarerfarenheter och exempel, sa Per-Arne Andersson, SKL, (Läs mer…)

GULDTRAPPAN besöker Västerås!

Inlagd den 11 mars 2016 kl 10:57 i Övrigt

På spaning efter framgångsrik skolutveckling – med digitalt stöd. Guldtrappans beredningsgrupp och några fler ur juryn besöker industristaden Västerås, elektroteknikens fäste i Sverige. Och hur är det med digitalt lärande?

Vi möter en förskola där det digitala alltmer, helt självklart för barnen, vävs in i vardagen. Med hundra lär-coacher och IKT-mentorn Fredrik Söderlund som inspiratör. Bilden som stannar kvar: Fredrik på golvet i samtal med barnen.

Och där gymnasieelever (ekonomi) på Carlforsska visar hur de jobbar integrerat i plattformen – och examineras delvis digitalt, med försteläraren Jerker Östman som “dirigent”.

Överallt där vi besöker kommuner/huvudmän med framgång, ser vi en styrkedja som håller samman, från topp till tå – och tillbaka. Där kunskapsbildning och fördjupning av lärandet allt mer kommer i fokus och tar fart. När väl infrastruktur inte längre är ett hinder utan en hävstång. När ledning och personal jobbar mycket mer sammanhållet, mycket mer fokuserat på eleverna.

Tydligare än förra året, ser vi hur kommuner gör omtag. Ser över, tar om, förändrar och fokuserar. Mer målstyrt och resultatfokuserat och samtidigt mer lyhört mot elever och personal. Spännande resa – för oss alla!

Peter

Årets kandidater till utmärkelsen GULDTRAPPAN 2016 (´huvudmän som tar stora kliv mot digitalt lärande´) är Västerås Stad tillsammans med Kalmarsunds gymnasieförbund, Linköpings kommun, Sandvikens kommun, Simrishamns kommun, Stockholms Stad, Sollentuna kommun och Sundsvalls kommun.

GULDTRAPPAN besöker Simrishamns skolor

Inlagd den 8 mars 2016 kl 15:00 i Övrigt

GULDTRAPPANs beredningsgrupp (Johanna Karlén, Peter Karlberg, Jan Hylén och undertecknad) och flera partners/jurymedlemmar besökte igår Simrishamn, i vår spaning efter huvudmän/kommuner med goda erfarenheter av digital skolutveckling.

Vi mötte i Simrishamn ett inspirerande arbete med digitalt delande mellan lärare. Där inte längre bara 5-10 procent av lärarna, utan en mycket större andel blir involverade. (Läs mer…)

« Äldre Inlägg

Get the Flash Player to see the slideshow.

Välkommen till Framtidens lärande - nästa steg


Framtidens lärande – tillsammans skapar vi framtidens skola! – en arena och ett verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Framtidens lärande – nästa steg! 2016

Arrangörer

Koordinatorer

Nyhetsbrev

Arkiv

Skriv inlägg

 

Nyhetsbrev

Namn

E-postadress

Sätt din kommun på kartan

egen_dator_karta
DIUs karta över kommuner med satsningar på egen dator. Finns din kommun med? Läs mer

Nätverk kring skriv- och läs med dator


Under Framtidens lärande 2010 startades ett nationellt nätverk kring skriv- och läsintroduktion med datorn som pedagogiskt verktyg. Läs mer

DIU

Följ reportage, debatt, mm i tidskriften DIU i tryck eller i urval på webben

Senaste inläggen

Senaste kommentarer