Konferenswebb för Framtidens lärande

Lärare från hela landet nominerade till lärarpriset Guldäpplet 2016

Inlagd den 23 augusti 2016 kl 11:36 i Övrigt

Guldäpplet är ett lärarstipendium, som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners. 

I dagens svenska skola samsas pennor, läroböcker och papper med lärplattor, datorer och internet. Att integrera och använda sig av de digitala verktygen i undervisningen är en pedagogisk möjlighet och utmaning. Det är skolprofessionen, lärarna, som kan stöda och utmana eleverna och samtidigt utveckla skolan, enligt bred internationell forskning. Lärarpriset Guldäpplet har i femton år lyft fram lärare som utvecklar skolan med it, baserat på nomineringar från kollegor och skolledare.
(Läs mer…)

DIU i Almedalen 6 juli: Integration, medier och digitala nycklar för nyanlända

Inlagd den 6 juli 2016 kl 22:05 i Övrigt

Temat för dagens seminarium var “Integration, medier och digitala nycklar för nyanlända”. Människorna är en nations största tillgång, men många nyanlända innebär samtidigt en stor omställning. Spänningen mellan dessa två poler är förutsättningen när vi diskuterar med fokus på unga, skola klassrum och pedagogik, sa Peter Becker som modererade sessionen, i två ronder.

Rond 1: Integration, medier och mångfaldsarbete i skolan
Ebba Östlin, med ett regeringsuppdrag kring nyanlända och skolan och till vardags kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun, gav en överblick över nyanlända och integration, i ett nationellt perspektiv med fokus på skola.

Visbyläraren Monika Wigren berättade hur en schemakrock mellan en grupp med svenska elever på Individuella Alternativet med en grupp nyanlända afganska elever ledde till ett medieprojekt som gav en starkt motiverande uppgift och förde samman grupperna. Monica Wigren, Guldäpplenominerad bildlärare och förstelärare på Wisbygymnasiet, fyra av hennes elever och en kollega medverkade. Ovan på bild.

Arrangör Stiftelsen DIU, Statens Medieråd och UR. Speciellt UR har publicerat mycket material. Mer info kommer.

Rond 2: Digitala nycklar för nyanlända elever

Vad innebär ett språkutvecklande arbetssätt? Intervju med Åsa Sebelius, lärare SVA, utvecklingsansvarig SVA/SFI vid Liber, från andra ronden i dagens DIU-seminarium i Almedalen “Digitala nycklar för nyanlända elever”.

Nycklar för att erövra språket, del 1. Åsa Sebelius, SVA/SFI-ansvarig Liber förlag vid DIU-seminarium i Almedalen 6/7 2016 from diu redaktion on Vimeo.

Detta seminarium hade fokus på språkutvecklande arbetssätt och gav även ett exempel på en digital applikation. Medverkade gjorde Åsa Sebelius, lärare SVA, utvecklingsansvarig SVA/SFI och Hanna Mulugeta Börjesson, produktutvecklingschef, båda Liber förlag och kommentator Robert Fahlgren, andre vice ordförande Lärarförbundet. Moderator: Peter Becker, ordförande, Stiftelsen DIU och Guldäpplets jury. Arrangör Stiftelsen DIU och Liber.

DIU-succé i Almedalen 5 juli:
Digitala nycklar för integration och bättre lärande

Inlagd den 5 juli 2016 kl 12:30 i Övrigt

Digitala prov är en viktig ingrediens i skolans digital utveckling, både lokalt och nationellt. Det var också temat för ett seminarium som stiftelsen DIU arrangerade i samarbete med Tieto i Almedalen, tisdag 5 juli.

Det var stort intresse, de sista fick ståplats, när Peter Becker, stiftelsen DIU i samverkan med Tieto förde samtal kring digitala prov och norska erfarenheter med Truls Bøhm, vd för världsledande Inspera, Norge, som idag gör alla Norges nationella prov för skola digitalt – och även för högskolor, från Göteborgs universitet till Cambridge University. Och med Fredrik Pantze, Tieto kring de förändringsprocesser vi står inför med införandet digitala prov.

(Läs mer…)

Sex skolhuvudmän får kvalitetsutmärkelsen
Guldtrappan 2016


Inlagd den 22 juni 2016 kl 11:00 i Övrigt


Juryn ser hos årets nominerade huvudmän ett spektrum av insatser som bidrar till en framgångsrik digital skolutveckling. Imponerade, och med stolthet, konstaterar juryn att vi har mött skolhuvudmän i framkant, bland vilka sex har valts ut efter granskning utifrån sju fastställda kriterier. (Läs mer…)

DIU och Guldäpplet i Almedalen, 5:e och 6:e juli

Inlagd den 12 juni 2016 kl 10:45 i Övrigt


Integration och arbete med it, medier och film samt digitala nycklar för bättre lärande och effektivare skola står i fokus vid två seminarier med DIU och partners under Almedalsveckan.

På tisdagen, 5 juli, arrangerar DIU ett seminarium om bättre lärande och effektivare skola med digitala prov. I seminariet belyser de medverkande  hur digitala prov, både lokalt och nationellt, kan bli en spjutspets i digital utveckling.
Seminariet arrangeras av Stiftelsen DIU och Guldäpplet i samverkan med Tieto. Start frukost 8.40, seminarium kl 9.00.

På onsdagen, 6 juli, står frågan om integration, medier och digitala nycklar för nyanlända i skolan i fokus. Ett frukostseminarium i två delar om skolans mottagande av nyanlända elever och hur arbete med digitala verktyg och film kan stärka integrationsarbetet. Seminariet arrangeras av Stiftelsen DIU och Guldäpplet i samverkan med Statens Medieråd och UR respektive med Liber förlag. Start frukost 8.40, seminarium kl 9.00.

Läs mer om DIUs program i Almedalen

Tack för alla nomineringar till Guldäpplet 2016!

Inlagd den 2 juni 2016 kl 16:33 i Övrigt

Nomineringen till Guldäpplet 2016 är nu avslutad. Vi tackar för alla nomineringar – nu vidtar juryberedningen. Alla namn publiceras i slutet av augusti. Finalisterna presenteras första gången på Bokmässans scen Molnet, den 22 september, Göteborgsmässan. Priserna utdelas på Skolforum, Stockholmsmässan den 31 oktober kl 11.00.

Dags nominera din kandidat till Guldäpplet!

Inlagd den 19 maj 2016 kl 23:22 i Övrigt

Per-Arne Andersson, SKL
Per-Arne Andersson, Sveriges Kommuner och Landsting:
- Till Guldäpplet 2015 nominerades drygt 80 lärare från olika delar av landet. Nomineringarna väckte stor medial uppmärksamhet lokalt och inte enbart vinnarna av stipendierna lyftes som stjärnor. Det är ett pris för att hylla professionen. Visst finns det lärare hos er som du vill hylla?
(ur Per-Arne Anderssons krönika på SKLs blogg )

Läs mer om hur du nominerar på www.diu.se/guldapple

« Äldre Inlägg

Get the Flash Player to see the slideshow.

Välkommen till Framtidens lärande - nästa steg


Framtidens lärande – tillsammans skapar vi framtidens skola! – en arena och ett verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Framtidens lärande – nästa steg! 2016

Arrangörer

Koordinatorer

Nyhetsbrev

Arkiv

Skriv inlägg

 

Nyhetsbrev

Namn

E-postadress

Sätt din kommun på kartan

egen_dator_karta
DIUs karta över kommuner med satsningar på egen dator. Finns din kommun med? Läs mer

Nätverk kring skriv- och läs med dator


Under Framtidens lärande 2010 startades ett nationellt nätverk kring skriv- och läsintroduktion med datorn som pedagogiskt verktyg. Läs mer

DIU

Följ reportage, debatt, mm i tidskriften DIU i tryck eller i urval på webben

Senaste inläggen

Senaste kommentarer