Konferenswebb för Framtidens lärande

Åsa Wikforss i Sommar – och på Framtidens lärande

Inlagd den 13 juli 2018 kl 14:37 i Övrigt

Har du haft tillfälle – och nöje! – att lyssna på dagens sommar i radions P1 (13 juli)? Annars gör det!
Åsa Wikforss, professor i filosofi vid Stockholms universitet, visar hur filosofens tankar om sanning, fejk och inte minst lögn kan vara både klargörande, personliga och underhållande. Sommar i P1 När sommar-radion blir en njutning!

Du får en ny chans att lyssna på Åsa vid Framtidens lärande den 29-30 oktober, som ett av inslagen i sessionen om “Medier, demokrati och skola”. Det blir många fler spännande medverkande, vi återkommer!

Sommarhälsar

Hur realiserar vi den nationella digitala strategin?

Inlagd den 27 juni 2018 kl 13:49 i Övrigt

Idag är digitaliseringen i skolan inte ett bara ett lokalt åtagande, det är ett nationellt uppdrag, ett åliggande för varje skolhuvudman. Det betyder att behovet av stöd från vetenskap och beprövad erfarenhet vuxit. Därmed har initiativet, processen och kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan fått en än viktigare roll. En ny utlysning förbereds inför 2019.

Utlysningen av Guldtrappan för 2019 görs den 29-30 oktober på Framtidens lärande. Tre års lärdomar av skolutveckling – utmaningar, omtag och framsteg – möter du på Skolforum & Framtidens lärande den 29-30 oktober 2018 på Stockholmsmässan.
(Läs mer…)

Stärkt digital kompetens i läroplanen: Nominerade till lärarpriset Guldäpplet visar vägen

Inlagd den 13 juni 2018 kl 07:07 i Övrigt

Årets nominering till lärarpriset Guldäpplet, som delas ut till lärare som utvecklar skolan med tillvaratagande av digitaliseringens möjligheter, är avslutad.

– Årets nominerade visar i praktiken hur undervisningen och lärande kan utvecklas i skolan genom att ta tillvara de digitala möjligheterna. Just denna höst, när de nya styrdokumenten träder i kraft som betonar frågan om digital kompetens, är erfarenheterna från de nominerade till Guldäpplet ännu viktigare. Totalt har hundratalet lärare och förskollärare nominerats, från alla landsändar. Det speglar ett fantastiskt engagemang, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury. (Läs mer…)

Ett 20-årsjubileum i skymundan

Inlagd den 12 juni 2018 kl 07:12 i Övrigt


När höstterminen drar igång 2018 så firar vi ett undanskymt jubileum. Då är det nämligen tjugo år sedan vi upplevde genombrottet för internet som kunskapskälla i den svenska skolan. Datorerna var inköpta sedan tidigare, men nu var de också uppkopplade och anslutna till detta globala nätverk. Tidigare hade vi undervisat om datorer och internet med hjälp av olika träningsprogram som vi installerat. Nu insåg vi att nätet kommit med något nytt. En värld av information var tillgänglig.

Vi väntade bara på det rätta sammanhanget som motiverade oss att dra igång. Självklart hade vi börjat att trevande använda det i olika sammanhang, men det var nu det fick sitt stora genombrott på bred front.

Det som gav nätanvändningen sin första stora knuff framåt var det svenska valet i september 1998 och det var partiernas hemsidor som fångade skolornas intresse. (Läs mer…)

Viralgranskning för alla åldrar

Inlagd den 10 juni 2018 kl 08:11 i Övrigt

Att arbeta med källkritik i skolan är ett uppdrag för varje lärare. Tidningen Metros satsning Viralgranskaren har gett upphov till tre skrifter som gör viralgranskning intressant för elever och vuxna i alla åldrar. Här finns konkreta tips för arbete i klassrummet och texter som ur ett sociologiskt perspektiv utforskar fenomenet med ryktesspridning på webben.

Klas Viklund har läst de aktuella böckerna ”Viralgranskarens handbok” av Åsa Larsson och Linnéa Jonjons och ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” av Jack Werner och talat med de båda lärarna Madeleine Högman och Karin Lepistö i Sandviken, som tillsammans med sina elever utarbetat handledningen ”Lilla Viralgranskaren”.
(Läs mer…)

Londonresa gav mersmak

Inlagd den 8 juni 2018 kl 12:23 i Övrigt

Förskola var ett tema på DIU och partners studieresa till London i samband med BETT-mässan i januari. Ett intressant seminarium där svenska och engelska förskollärare delade med sig av sina erfarenheter gav mersmak. Nu i vår besökte förskolechef Sue Moss och några av hennes medarbetare Västerås förskolor för fortsatt utbyte.

Sue Moss, Pauline Peart, Eliis Robertson, Tameeka Henry och Zurine Anllo från Pembury House Nursing School and Children’s centre. Foto: Elin Samuelsson
(Läs mer…)

Guldäpplet som verktyg för stärkt digital kompetens i kommunens skolor och förskolor

Inlagd den 29 maj 2018 kl 12:38 i Övrigt

Denna vecka är slutspurten för årets nomineringar av lärare till Guldäpplet. Som en del av vårterminens avslut är det dags att nominera kollegor i framkant till Guldäpplet 2018. Lärare som under läsåret – och tidigare – utforskat nya möjligheter med digitala verktyg och arbetsformer. Senast fredag 1 juni ska nomineringar vara insända via Guldäpplets webbplats.
(Läs mer…)

« Äldre Inlägg

Get the Flash Player to see the slideshow.

Framtidens lärande


Tillsammans skapar vi framtidens skola! – en arena och ett verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Arrangörer

Koordinatorer

Arkiv

Skriv inlägg

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev från DIU

Håll dig uppdaterad – prenumerera på DIUs nyhetsbrev! Vi bevakar frågor som rör skolutveckling och lärande med it.

Vi vänder oss till dig som är intresserade av frågor som rör digitalisering, innovation och utbildning. Nyhetsbrevet är gratis och utkommer varannan vecka under terminstid.

Namn


E-post
Lämna följande fält tomt


Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

Sätt din kommun på kartan

egen_dator_karta
DIUs karta över kommuner med satsningar på egen dator. Finns din kommun med? Läs mer

DIU

Följ reportage, debatt, mm i tidskriften DIU på webben

Senaste inläggen

Senaste kommentarer