Konferenswebb för Framtidens lärande

Res med DIU till BETT 2017

Inlagd den 30 november 2016 kl 09:00 i Övrigt


Följ med DIU och partners på studieresa till London och BETT 25-27 januari och Oslo den 24-25 januari 2017 – en resa fylld med framtidsspaning och perspektiv på skolutveckling

I januari 2017 är det dags för BETT, Europas största mötesplats kring IT och lärande. Att delta på BETT är ett effektivt sätt att ta del av dagens innovativa pedagogiska och tekniska lösningar. Reser du med DIU, reser du med den obundna och fristående aktören. Vi bidrar med erfarenhetsutbyte, seminarier, guidade Bett-turer, studiebesök i små grupper.

I vårt BETT-program med partners hittar du och dina kollegor inspiration, idéer, resurser och verktyg. Perfekt för teamets gemensamma utveckling – eller egen resa där du möter andras erfarenheter. Och i år kan du starta din BETT-resa med DIU i Oslo där vi spanar på norsk utveckling kring IT och lärande.

Läs mer och anmäl dig här

Unga om digitalisering: “Digitalisering är som att skolan följer med en hem – fast inte på ett jobbigt sätt”

Inlagd den 30 november 2016 kl 01:51 i Övrigt

“Digitalisering är som att skolan följer med en hem – fast inte på ett jobbigt sätt”, säger en av de elever Hans Burefjord, specialpedagog i Sundsvall, diskuterat med. Han har samtalet med elevernas om deras syn på digitalisering och undervisning. Här i intervju med elever från YBC i Nacka, på Framtidens lärande 2016:

Hans Burefjord, Sundsvall. Intervju på Framtidens lärande 2016

(Läs mer…)

Guldtrappan: Styra och leda – digitalisering i skolan

Inlagd den 15 november 2016 kl 15:11 i Övrigt

Missa inte: Nominera till GULDTRAPPAN 2017 fram till 30 november!
I spannet mellan vision och pedagogiskt vardagsarbete ska ledarskapet skapa förutsättningar för skolans digitalisering – men hur gör man i praktiken? Vad krävs av ledande tjänstemän i kommunerna och vilket stöd behöver skolorna och lärarna? Hur byggs en vision, hur skapas en samling kring denna, hur skapas en organisation? Dessa är Guldtrappans frågor.

Hör Joachim Håkansson, förbundschef på Kalmarsunds gymnasieförbund, en av de huvudmän som fick kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2016 berätta om erfarenheterna på konferensen Framtidens lärande:

Läs vidare samtal mellan Joachim Håkansson och Arja Holmstedt Svensson, tidigare förvaltningschef Falkenberg och Lars Lingman, Skolverket på Framtidens lärande 2016:

Läs hela artikeln från samtalet i DIU nr 7/2016

Prisade lärare använder digitala nycklar för elevernas lärande

Inlagd den 31 oktober 2016 kl 12:45 i Övrigt

Sex lärare belönades i dag för sitt arbete med att utveckla undervisningen med digitala verktyg och resurser. Jonas Hall, lärare i matematik och fysik på Rodengymnasiet i Norrtälje utsågs till årets vinnare av lärarpriset Guldäpplet för sitt engagerade arbete med att utveckla och utmana elevernas förmåga att experimentera i matematiken med djupare förståelse och bättre resultat som mål.

Video med pristagarna. Klicka meny upptill tv i filmrutan för val mellan pristagare. Stängs inte menyn, klicka krysset uppe th.

Anna Kaya, lärare i svenska som andraspråk och projektledare vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC), vid Stockholms universitet tillsammans med Hülya Basaran, lärare i svenska som andraspråk och universitetsadjunkt vid Högskolan Väst mottog samtidigt juryns särskilda pris för att de båda, var för sig, förnyat språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt med digitala nycklar.

Anton Fagergren, förskollärare vid Irsta förskolor i Västerås samt Martin Löfgren, språklärare, tillsammans med Per Ahlkvist, SO-lärare, på högstadiet på Norrevångsskolan i Karlshamn delade på andraplatsen till Guldäpplet 2016. (Läs mer…)

Fira Guldäpplet 2016 på Skolforum

Inlagd den 26 oktober 2016 kl 11:58 i Övrigt

Välkommen att fira årets Guldäpplepristagare på Skolforum

Måndag 31 oktober


Prisutdelning kl 11.00 på Östra scenen
Prisutdelning med Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet och Svante Tideman, vice ordförande Lärarnas Riksförbund samt Peter Becker, DIU, Guldäpplejuryns ordförande.
Årets pristagare: Hülya Basaran och Anna Kaya, Anton
Fagergren, Jonas Hall, Martin Löfgren och Per Ahlkvist
Länk till programpunkten i Skolforums program

(Läs mer…)

Förutsättningar för skolans digitalisering – Guldtrappan 2016 och video från Framtidens lärande

Inlagd den 15 oktober 2016 kl 14:01 i Övrigt

Vilka är de viktigaste förutsättningarna för det förändringsarbete en digitalisering av skolan innebär? Vilka är utmaningarna och vilka är möjligheterna?

Representanter för de sex skolhuvudmän som mottog kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2016, fick under konferensen Framtidens lärande ta emot utmärkelsen för att  framgångsrikt bedriva en digital skolutveckling. De sex är: Kalmarsunds gymnasieförbund, samt Linköping, Sandvikens, Simrishamn, Sollentuna och Sundsvall.
–  Att vara med i Guldtrappans nominerings- och bedömningsprocess gav oss en möjlighet till reflektion, analys och en bekräftelse på att vårt långsiktiga digitala skolarbete gett positiva resultat.  Det var också en inspirerande upplevelse att andra ser Kalmarsunds gymnasieförbund som “ett gott exempel och föredöme”, säger Joachim Håkansson, förbundschef på Kalmarsunds gymnasieförbund.
– Nomineringsförfarandet är väl värt jobbet! Både genom det systematiska genomgångsarbete vi genomför i själva ansökan kring de sju kriterierna och genom det mycket gedigna djupgående arbete som sker i själva utvärderingen av juryn. Det tvingar oss att verkligen tänka till och systematisera, säger Lennart Henriksson, it-samordnare i Sundsvall.

Läs mer om de sex skolhuvudmännen: Folder Guldtrappan

Representanter från några av de skolhuvudmän som mottog kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2016, svarade på frågorna under konferensen Framtidens lärande 2016. Intervjuerna är gjorda av elever från gymnasieskolan YBC i Nacka.

Digitala böcker till stor hjälp

Inlagd den 11 oktober 2016 kl 19:37 i Framtidens lärande

IMG_3147.jpg

I en intervju med Christina Comfors, som är säljare på Studentlitteratur, berättar hon att hon inte tror att digitala verktyg kommer att ersätta skolböcker. “Nej, det tror jag faktiskt inte. Iallafall inte ersätta dem helt och hållet”, säger hon. Hon tror och tycker att det är viktigt att fortsätta läsa böcker och inte bara läsa på skärmar. (Läs mer…)

« Äldre Inlägg

Get the Flash Player to see the slideshow.

Välkommen till Framtidens lärande - nästa steg


Framtidens lärande – tillsammans skapar vi framtidens skola! – en arena och ett verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Framtidens lärande – nästa steg! 2016

Arrangörer

Koordinatorer

Arkiv

Skriv inlägg

 

Nyhetsbrev

Namn

E-postadress

Sätt din kommun på kartan

egen_dator_karta
DIUs karta över kommuner med satsningar på egen dator. Finns din kommun med? Läs mer

Nätverk kring skriv- och läs med dator


Under Framtidens lärande 2010 startades ett nationellt nätverk kring skriv- och läsintroduktion med datorn som pedagogiskt verktyg. Läs mer

DIU

Följ reportage, debatt, mm i tidskriften DIU i tryck eller i urval på webben

Senaste inläggen

Senaste kommentarer