Konferenswebb för Framtidens lärande

Om vikten av att vara källkritisk

Inlagd den 11 april 2014 kl 16:06 i Övrigt

Vi lever idag i ett samhälle där vi har en enorm tillgång till information, tack vare internet. Det gör oss fria och blir ett verktyg för oss medborgare att kontrollera staten, samtidigt som det tvärtom gör oss mer styrda än någonsin. De sökmotorer vi använder dagligen har ju faktiskt möjlighet att filtrera information. I skolan använder vi internet för att få tag på all information. I och med att alla elever har varsin dator och all övrig undervisning är digitaliserad så blir det enklast så. Men hur bra är internet som informationskälla? (Läs mer…)

Ett omvänt klassrum

Inlagd den 11 april 2014 kl 15:53 i Övrigt

Det ”flippade” eller omvända klassrummet är ett sorts digitalt verktyg som bland annat lärare kan använda sig av där läraren filmar presentationer och genomgångar med fokus på inlärning i olika skolämnen. Filmerna laddas upp av läraren utanför klassrummet på internet för eleverna att senare gå in själva och titta på.
Läraren Michiko Qadri som använder sig av verktyget. Hon undervisar i Svenska och Engelska på Björkebyskolan i Järfälla.

Varför ska lärare använda sig av Flippat och inte bara vanliga direkta presentationer?
–  Jag tycker inte att lärare ska sluta med direkta presentationer. Men jag ser definitivt fördelar med att använda sig av digitalt inspelade genomgångar.
Dels eftersom att jag då känner att jag får mer tid med eleverna och kan hjälpa eleverna mer i skolan. Sen är det också (Läs mer…)

Bilder av ungas internet

Inlagd den 11 april 2014 kl 14:01 i Övrigt

Bilder av ungas internet, deras världar och aktiviteter på nätet var temat för Pia Widegren, vinnare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2013, och Jacob Möllstam,lärare i Partille visade exempel och diskuterade förhållningssätt på Framtidens lärande.

En olympiad i programmering?

Inlagd den 11 april 2014 kl 10:14 i Övrigt

Pär Söderhjälm är forskare i Lund på fritiden arbetar han med projektet Programmeringsolympiaden, men vad är egentligen en programmeringsolympiad?
Det är en tävling i problemlösning där man får använda dator och programmera och på det sättet lösa uppgiften.

Vad var den huvudsakliga anledningen till att programmeringsolympiaden startades?
Den startade internationellt och då var det givet att vi i Sverige skulle hänga på. Folk började inse att det var ett viktigt område, helt enkelt. Inte bara de traditionella kemi, fysik, matematik utan också att datavetenskapen också är väldigt viktig.

Hur kommer framtidens skola kommer att se ut?
Oj, jag är väl egentligen inte rätt person att svara på det, vi är ju inte ute i skolan själva så mycket utan ser bara skolan utifrån (Läs mer…)

Live från Framtidens lärande kl 9

Inlagd den 11 april 2014 kl 08:57 i Övrigt

Nästa steg – skolutveckling, digitalisering och beprövad erfarenhet.
• Lärdomar från tre år med satsningar på 1-1, Åke Grönlund, professor Örebro universitet
• Lärarprofessionens kunskapsbildning, Ulla Runesson, professor HLK, Jönköping
Livesändning kl 9.00-10.00

Young Business Creatives

Inlagd den 10 april 2014 kl 17:24 i Övrigt

Foto: Maria Svensson, elev på gymnasieskolan YBC. 

Maria Svensson, 18 år, är gymnasie elev och pluggar Sam-Media på gymnasieskolan YBC.  En nytänkande skola som ligger steget före gällande IT som främsta läromedel. Detta är framtiden. 

I gymnasieskolan YBC’s monter på Framtidens Lärande står Maria Svensson som går i årskurs 2. Skolan är modern på så sätt att de redan har digitaliserat sig och all undervisning sker med IT som hjälpmedel. Eleverna på skolan har en egen dator att arbeta med och uppgifter och läxor lägger lärarna ut på “siten”. (Läs mer…)

Livesändning från Framtidens lärande kl 18.00

Inlagd den 10 april 2014 kl 17:23 i Övrigt

Erövra språket, digitala vägar till läsande och skrivande är temat kl 18.00 på Framtidens lärande. Med bland andra Anna Ekström, generaldirektör, Skolverket, Mona Wiklander, Sandviken, Maria Westman, forskar,e Uppsala universitet. Dessutom presentation av Guldstegen,den nya utmärkelsen som ska inspirera till digitaliseringen av skolan.

Mediagymnasiets elever står för direktsändningen.

 

« Äldre Inlägg

Get the Flash Player to see the slideshow.

Välkommen till Framtidens lärande - nästa steg


Framtidens lärande – nästa steg! – en arena och ett verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Anmälan öppnad!
Läs mer om konferensen
Framtidens lärande – nästa steg! 2014

Arrangörer

Koordinatorer

Nyhetsbrev

Arkiv

Skriv inlägg

 

Nyhetsbrev

Namn

E-postadress

Sätt din kommun på kartan

egen_dator_karta
DIUs karta över kommuner med satsningar på egen dator. Finns din kommun med? Läs mer

Nätverk kring skriv- och läs med dator


Under Framtidens lärande 2010 startades ett nationellt nätverk kring skriv- och läsintroduktion med datorn som pedagogiskt verktyg. Läs mer

DIU

Följ reportage, debatt, mm i tidskriften DIU i tryck eller i urval på webben

Senaste inläggen

Senaste kommentarer