Konferenswebb för Framtidens lärande

Carl Heath får Guldäpplejuryns särskilda pris 2017

Inlagd den 13 oktober 2017 kl 10:00 i Övrigt

Carl Heath, forskningsinstitutet RISE, får Guldäpplejuryns särskilda pris 2017. Carl Heath har blivit ett begrepp för svensk skola. Först med spridning av tankar och exempel kring spelbaserat lärande, på senare år i arbetet med makerrörelsen i Sverige. Med perspektivet att “IT är ett material”, har Carl gjort de digitala resurserna gripbara för barn, ungdomar och lärare.

Carl Heath, som sedan millennieskiftet arbetat med frågor om utbildning kopplad till digitalisering och teknologi med Göteborg som bas, belönas för att han med stort personligt engagemang och med djup förståelse för skolprofessionernas perspektiv är en guide in i en digital framtid. Han bidrar till att bygga samspel mellan skola, organisationer, myndigheter, näringsliv, forskning och politiska organ. Carl Heath är också fader till den snabbt växande makerrörelsen i svensk skola.
(Läs mer…)

“Kraftsamla för att digitalisera skolan”

Inlagd den 29 september 2017 kl 07:08 i Övrigt

Skolans digitalisering är nödvändig för att rusta eleverna för framtiden. Nu behöver regeringen ge rätt förutsättningar genom en nationell kraftsamling för en långsiktig, effektiv och resultatinriktad satsning. Allt annat vore direkt oansvarigt.

Det hävdar Per-Arne Andersson, SKL, Peter Becker, stiftelsen DIU m fl i ett debattinlägg i Dagens Samhälle den 28/9.
(Läs mer…)

Årets finalister utsedda till lärarpriset Guldäpplet

Inlagd den 28 september 2017 kl 13:11 i Övrigt

Digitalt kompetenta lärare förnyar undervisning och lärande

Guldäpplet är ett lärarstipendium, som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners.

Drygt hundra engagerade och kompetenta lärare har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2017. Bland dessa har juryn utsett årets finalister, som presenterades i dag på Bokmässan i Göteborg av Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförundet, Sara Svanlund, vice ordförande Lärarnas Riksförbund och Peter Becker, stiftelsen DIU, ordförande i Guldäpplets jury.
(Läs mer…)

Seminarium på Bokmässan:
Trollfabriker och kritiskt tänkande – i Tyskland, i Sverige

Inlagd den 21 september 2017 kl 08:58 i Övrigt

Nästan dagligen möter oss nu frågor om falska nyheter i sociala medier.

DN rapporterar 19/9 om oron för att falska nyheter planteras i tyska medier inför valet.

Och SVT rapporterar i inslag den 20/9 om hur virala “nyheter” om Merkel ofta är falska och om journalisters arbete mot dessa falska nyheter. Inför valet i Tyskland arbetar en grupp journalister vid Correctiv i Berlin med att motarbeta spridningen av falska nyheter, så kallade fake news. De gör det ideellt, men i samarbete med Facebook.

Hur ser fenomenet med falska nyheter ut i Sverige, hur tar vi upp detta i skola och bibliotek? Det är en fråga som ventileras i ett seminarium som DIU och partners arrangerar på Bokmässan. Peter Becker leder ett samtal med Brit Stakston, Kristina Alexandersson, Erik Fichtelius och Helena Dal. En del av Skolspårets seminarier och kräver biljett.

Trollfabriker, Guldäpplet och programmering på Bokmässan

Inlagd den 10 september 2017 kl 15:31 i Övrigt

Trollfabriker, programmering och digital kompetens är temat för Guldäpplet och stiftelsens DIU på Bokmässan i Göteborg, 28 september – 1 oktober, då  också finalisterna till Guldäpplet 2017 presenteras. Se hela Guldäpplet och DIUs program på Bokmässan.

Du hittar oss i Molnet på plan 2 på Bokmässan. Molnet är mötesplatsen för alla som är intresserade av digitalisering och lärande. Kom förbi och prata skolans digitalisering med oss. På Molnets scen pågår intressanta program alla fyra dagarna på Bokmässan.

 

Elever lär sig göra trovärdiga fejknyheter

Inlagd den 10 september 2017 kl 13:46 i Övrigt

Känner du till Fockenfors, Sveriges minsta kommun? Inte?

I våras utmanade läraren Josef Sahlin vid Årstaskolan i Stockholm sina elever med en uppgift, att skapa trovärdiga men påhittade webbsidor. Att göra egna fejknyheter blev ett led i att arbeta med källkritik i skolan. Eleverna skapade webbsidor för den påhittade kommunen Fockenfors (Sveriges minsta kommun) och Östmanland (Sveriges minsta landskap). Utmaningen för eleverna var att skapa så trovärdiga sidor som möjligt och att därigenom själva lära sig hur man avkodar vilka sidor på nätet som är seriösa. (Läs mer…)

Hur trovärdiga är ungas nyhetsflöden?

Inlagd den 7 september 2017 kl 08:18 i Övrigt

DN 4/9 2017
Unga intresserar sig för nyheter. Och de gör det i ökad utsträckning. Det visas i flera studier. Men vad händer i en tid av trollfabriker, fejknyheter och filterbubblor? Vad tror man på, hur avgör man vad som är sant? Frågorna berör varje lärare.

Under september medverkar 11.000 högstadie- och gymnasieelever i Forskarfredags massexperiment Nyhetsvärderaren, (Läs mer…)

« Äldre Inlägg

Get the Flash Player to see the slideshow.

Välkommen till Framtidens lärande - nästa steg


Framtidens lärande – tillsammans skapar vi framtidens skola! – en arena och ett verktyg i kommunens utvecklingsarbete

Arrangörer

Koordinatorer

Arkiv

Skriv inlägg

 

Nyhetsbrev

Namn

E-postadress

Sätt din kommun på kartan

egen_dator_karta
DIUs karta över kommuner med satsningar på egen dator. Finns din kommun med? Läs mer

DIU

Följ reportage, debatt, mm i tidskriften DIU i tryck eller i urval på webben

Senaste inläggen

Senaste kommentarer