Framtidens Lärande webbinarieserie – kring kollegialt lärande i skolan

Så får vi fart på de digitala arbetsformerna och verktygen. Möten med några innovatörer i norr, i Luleå, i tre webbinarier.

Hur blir vi gemensamt klokare, i dessa tider då vi inte kan ses som vanligt? Behovet av att lära av varandra är stort – större än nånsin då vi behöver kombinera online med klassrum. Nyss gjorde vi Framtidens lärande Norr tillsammans med Luleå kommun. Nu följer DIU och Framtidens lärande upp med en webbinarieserie. Vi börjar med tre träffar – över nätet – med skolfolk från Luleå, som fått utmärkelsen Guldtrappan 2019.


Torsdag 27 maj kl 11.00-12.00

Det knoppas i förskolan:  – Så här jobbar vi med digital lek, lärande och utforskande!

Se webbinariet i efterhand

Luleå kommuns förskolor bjuder på en spännande utvecklingsmiljö och med pedagoger i framkant. Luleå kommun fick utmärkelsen Guldtrappan 2019 för sitt digitala utvecklingsarbete. 

Åsa Larsson, förskollärare i Luleå, visar hur hon och kollegorna arbetar med att utforska ”superhjältar”. Vilka är de? Hur kan vi själva vara superhjältar? Med drama och film utvecklas förståelse och perspektiv – och diskuteras värdegrund. Här växer adekvat digital kompetens, med ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik.

Gabriella Törngren, förskolerektor i Luleå är projektledare för den nya mötesplatsen för förskolan i Luleå kommun.
Att skapa en likvärdig förskola för alla barn i Luleås förskolor är grundidén bakom Kreativt Kompetenscentrum – en fysisk mötesplats för kreativa möten, både analoga och digitala. Själva lokalen i Norra Hamnen är ämnad för alla pedagoger och rektorer i Luleås förskolor.

Medverkande:  Peter Becker, stiftelsen DIU och Susanne Kjällander, forskare Stockholms universitet i samtal med Åsa Larsson, förskollärare och ikt-utvecklare samt, Gabriella Törngren, rektor, Luleå kommun


Onsdag 9 juni kl 11.00-12.00

Luleå: Hur får vi med alla – och fart på de digitala stöden

Se webbinariet i efterhand

Skolutveckling och digitalisering? Hur får huvudmannen brett genomslag, hur får vi med oss alla? Hur drar vi nytta av den professionella kompetensen hos lärare och ledare?

Genom att koppla det systematiska kvalitetsarbetet med de digitala utvecklingsfrågorna har Luleå både struktur och progression i det gemensamma lärandet. Utvecklade stödfunktioner och flera års breda delningsinsatser ger resultat. Ett arbete som fokuserar på ökad kompetens, tillgång och likvärdighet i elevernas lärmiljöer och målsmäns involvering. Luleå kommun fick utmärkelsen Guldtrappan 2019 för sitt digitala utvecklingsarbete.

Medverkande: Peter Becker, stiftelsen DIU, och Mikael Svensson, Sveriges Kommuner och Regioner, i samtal med Britt-Marie Ejnestrand, avdelningschef IT/Administration, Barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå kommun samt rektorer från Luleå kommun.


Onsdag 8 september kl 11.00-12.00

Så här gör vi: Digitala läromedel till alla!

Se webbinariet i efterhand

Under pandemin har skolor tvingats växla eller kombinera, fysisk närvaro och online, nätbaserad fjärrundervisning. Ett viktigt inslag blev förstås digitala läromedel. Hur ser lösningarna och erfarenheterna ut? Måste alla välja samma? Och kan alla välja digitalt?

Vi möter lärare och ledare från Luleå som det senaste året har prövat olika digitala läromedel och är på väg att välja inriktning för framtiden. 

Medverkande: Peter Becker, stiftelsen DIU, och Peter Karlberg, Skolverket, i samtal med Jessica Sörmling och Jenny Törnblom, samt lärare och elever från Luleå gymnasieskola.

Anmälan
Webbinarierna är avgiftsfria men kräver förhandsanmälan.
Anmälan

Framtidens Lärandes webbinarieserie
Med start hösten 2021 följer en fortsättning med 2021 års nominerade till kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan. Formatet blir ett slags ”virtuella kommunbesök”. En timme långa, konkreta redogörelser och reflektioner om arbetssätt och pedagogiska upplägg.