Vi är på besök på Fridaskolans gymnasieskola i Vänersborg och blir guidade av Michelle och Moa, åk 2 i gymnasiet, runt i skolhuset. Skolans filosofi är att detta är elevernas arbetsplats. Alltså har de ha en egen kontorsplats, en arbetsplats och ett krypin med några personliga detaljer. Den delas med kanske fyra andra elever. Här förvarar man också ytterkläder och böcker. Här sitter man och jobbar – om man inte väljer biblioteket eller större gemensamma utrymme.
I schemat har eleverna tre fasta tider varje vecka, då man träffar mentor. I början av veckan, i mitten och så sist på fredagen. Så stämmer man av hur arbetet går, får hjälp och stöd. Fredagens avrundning blir en rotad vana, man har en coach i sitt arbete – också av kamrater. Cirka 15-16 eleverna delar mentor, de blir en stödgrupp. Samlas, sitter i cirkel, går laget runt.
”Det är tryggt, vi trivs här”, säger Moa och Michelle. Här finns en växling mellan rummen, med större salar, mindre grupprum, en del designade av elever – som exempelvis det gröna rummet, där ena väggen är en bokskog. Andra väggen delvis med levande grönska.
Känslan blir att det här är elevernas egen skola. Efter mer än 25 år ser den fräsch ut. Tänket kring egen arbetsplats för varje elever, visar på en respekt för eleverna. Tänkvärt.
Peter Becker
I augusti gjordes en tredagars resa med Stig Roland Rask, Carina Näslundh och undertecknad. Frida-skolorna var parter på konferensen Framtidens Lärande VÄST i Trollhättan 2019.
Dokumentation från konferensen Framtidens Lärande Väst 2019.
Aktuella konferenser och event
Framtidens Lärande VÄST – 12-13 november 2020, i Trollhättan
Framtidens lärande VÄST 2020 är en regional arena för mötet mellan kommuner och skolhuvudmän, ledare och lärare i framkant, i dialog med forskare, med myndigheter , leverantörer och regionens skolhuvudmän … Läs mer