Studieresa till London och BETT 2013

London silhuett

DIUs studieresa till London och BETT, 30 januari–1 februari innehöll olika tematiska guidningar på BETT-mässan, studiebesök på ett antal skolor i Sutton, en seminariedag på hotellet och för första gången Scandinavia@BETT, en halvdag där skandinavisk skolutveckling med digitala förtecken mötte den internationella publiken på BETT.

Studieresan till London arrangerades av stiftelsen DIU i samverkan med eTwinning, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Lärarnas riksförbund, Lärarförbundet, UR, Netsmart, Learnify, Axiell, Liber, Infomentor, Microsoft och Gleerups.

Hela programmet för resan

Scandinavia@BETT 2013
På BETT 2013 arrangerade DIU Scandinavia@BETT2013 för fullsatta hus. DIU var värd för denna första “invited foreign session” på officiella BETT, där DIU bland annat presenterade tre skandinaviska kommuner och skolor med film och levande presentationer. Professor Stephen Heppell och Oysteins Johannessen var inledare och moderatorer, professor Isa Jahnke, Umeå universitet gav avslutande reflektioner. Taket formligen lyfte när fyra norska studenter från gymnasieskolan Nordahls Grieg visade hur de arbetar till vardags med IT i skolan.

Omslag till foldern Sandinavia@BETT 2013

Inför evenemanget tog DIU fram en engelsk broschyr som presenterade de deltagande kommunerna. Du kan ladda ner den som pdf här.

Reportage från de tre skolor och kommuner som medverkade på Scandinavia@BETT 2013

År 2012 beslutade byrådet i danska Odder, att alla skolelever skulle ha Ipads, som de skulle kunna använda inte bara i skolan, men också ta med sig hem. Kommunen var en av de första kommunerna i Europa att införa läsplattor för alla elever. Representanter för Saksild skole och Odder kommun berättade om projektet på Scendinavia@BETT.

***

Nordahl Grieg videregående skole i Bergen, en nybyggd skola som utforskar möjligheterna att utveckla undervisningen med kommunikation, samarbete, media och teknik. På Scandinavia@BETT berättade elever och lärare om nya arbetssätt.

***

Murgårdsskolan, en F-9 skola i Sandviken, var först ut i kommunens satsning på egna datorer till alla elever. De yngsta jobbar med att skriva sig till läsning på datorn och att arbete med ett källkritiskt arbetssätt – med alla elever – har varit viktigt från start. Murgårdsskolan och Sandvikens arbetssätt presenterades på Scandinavia@BETT 2013.

***

Evelina Wredlert och Magnus Färdig, elever på gymnasieskolan YBC i Nacka följde med på resan och gjorde videointervjuer med medverkande och deltagare.

Professor Stephen Heppell, intervju på BETT 2013

***

Camilla Waltersson Grönwall, riksdagsledamot och medlem i utbildningsutskottet (M)

***

Ylva Pettersson, programledare på Katedralskolan i Skara och finalist till Guldäpplet 2012

c

Per-Ola Jacobsson, skolchef vid Karl-Oskarsskolorna

***

Marcus Anders, konceptutvecklare interaktiva böcker på Gleerups.

***

Aneth Söderberg, projektledare för Mölndal SkolArena