Pegah Hatefi Burris
Presentation
Nominerad som en del av Makerpedagogerna, Sundbybergs stads förskolor
Vem är du och vad jobbar du med?
– Makerpedagog på förskolan.
Som förskollärare/lärare ska vi leda och stimulera alla elever oavsett kunskapsnivå. Hur syns det i din undervisning? Hur tar du stöd av digitala lärverktyg och resurser för att differentiera undervisningen?
– Jag ser digitala verktyget som ett komplement i arbetet. Det är viktigt för mig att skapa förutsättningar för barnen att få en hög grad av adekvat digital kompetens med låg grad av skärmtid. Som pedagog strävar jag alltid efter att leda och stimulera alla barnen oavsett deras ålder och kunskapsnivå. Jag använder till exempel interaktiva appar som kan anpassas efter förmåga. Genom att använda dessa verktyg kan jag erbjuda olika utmaningar och anpassningar för att möta barnens specifika behov. Barnen kan använda digitala verktyg för att skapa filmer eller berättelser, vilket ger dem möjlighet att använda sina individuella styrkor och intressen i lärandet samt lära sig källkritik.
– Sammanfattningsvis tar jag stöd av digitala lärverktyg och resurser för att differentiera undervisningen genom att erbjuda anpassade utmaningar och extra stöd, samt möjligheter för barnen att visa sina kunskaper och lärande på olika sätt.
Hur arbetar ni på er skola för att få med hela kollegiet på den digitala resan?
– På vår enhet har varje bas en inspiratör som jag träffar kontinuerligt varje månad, där vi bland annat diskuterar om hur det digitala verktyget kan kompletteras i verksamheten och göra den tillgänglig.Jag bjuder även in inspiratörerna på workshops där vi tillsammans kan undersöka och prova nya digitala verktyg eller arbetssätt. Vi strävar efter att ha en dela-kultur där vi delger varandra arbetssätt för att skapa mer likvärdighet mellan baserna, men även mellan förskolorna i staden. Stadens makerpedagoger ses också kontinuerligt tillsammans med vår utvecklingsledare Per Falk där vi har fortbildning för att uppdatera våra metoder och tekniker för att skapa adekvat digital kompetens. Staden har en Makerspace, Kvasar, som är tillgänglig för barn, pedagoger och makerpedagoger att besöka och använda sig av som ett kompletterande lärmiljö i den digitala resan.
Har du något/några speciella arbetssätt och/eller verktyg som du vill lyfta fram och varför det är bra, vilket lärande och resultat det bidrar till?
– Att ha en fungerande dela-kultur där pedagoger delger arbetssätt med varandra. Det gynnar samarbetet och ger möjligheter att dela kunskap och erfarenheter samt skapa en gemensam kunskapsbas för pedagogerna. Det kan också hjälpa till att sprida goda exempel och lyfta fram framgångsrika metoder som kan användas i undervisningen. För att främja en fungerande dela-kultur bland pedagoger finns det några viktiga insatser som kan göras. För det första är det viktigt att det finns tid och utrymme för pedagogerna att träffas och diskutera sitt arbete. Det kan vara genom regelbundna möten eller workshops där man kan dela med sig av sina erfarenheter och ta del av andra pedagogers kunskap.
– Det är också viktigt att det finns en öppen och inkluderande atmosfär där pedagogerna känner sig bekväma att dela med sig av sitt arbete. Det kan handla om att uppmuntra och belöna delning och samarbete, och att skapa en kultur där det ses som en självklarhet att dela med sig av sitt arbete för att gynna alla inom arbetsgemenskapen. För att underlätta delandet av kunskap och erfarenheter kan det också vara bra att använda sig av olika verktyg och plattformar. Det kan vara interna digitala forum eller resurssidor där pedagoger kan lägga upp material och tips som andra kan ta del av. Vi använder oss av Teams.
– Vi har sett med tiden hur vår dela-kultur har skapat enhetlighet mellan förskolorna i staden.