Sanna Hansson

Sanna Hansson

Kabyssens förskola
Gotland

Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag en 32 årig kvinna som är glad, engagerad och målinriktad. Jag brinner för mitt jobb där jag är förskollärare på en förskola i Visby. Utöver det älskar jag träning och har just nu stor passion för virkning.

Som förskollärare/lärare ska vi ska leda och stimulera alla elever oavsett kunskapsnivå. Hur syns det i din undervisning? Hur tar du stöd av digitala lärverktyg och resurser för att differentiera undervisningen?
Min undervisning stimulerar alla barns utveckling och lärande genom att utformas på flera olika sätt, så väl i en pedagogisk iscensättning som en lärarledd dialog eller i lärmiljön. Undervisning för mig är inte på ett sätt, undervisning sker på olika sätt såväl spontant som planerat. Digitala lärverktyg använder jag som ett komplement till det analoga, för att kunna utforska omvärlden på ett sätt som analogt inte kan erbjuda. Digitala lärverktyg är för mig naturligt att använda och ligger alltid framme i miljön så barnen själva har tillgång.

Hur arbetar ni på er skola för att få med hela kollegiet på den digitala resan?
Jag har haft ”digitala verktyg”-workshops i förskoleområdet. Jag har utformat en digital ateljé på förskolan för att inspirera fler kollegor att använda digitala lärverktyg.

Har du något/några speciella arbetssätt och/eller verktyg som du vill lyfta fram och varför det är bra, vilket lärande och resultat det bidrar till? (Ge gärna exempel från en konkret undervisningssituation)
Jag arbetar aktivt med att utforma lärmiljöer som ger möjlighet att undervisa i planerade och spontana tillfällen. Jag tänker att mötet med barnen blir den viktigaste delen av dagen. Genom att utforma lärmiljöer som är stimulerande och utmanar barnen utifrån sin kunskapsnivå kan jag se ett resultat där barngruppen visar en vilja att lära, det skapas harmoni, glädje och utveckling.

– Jag arbetar med pedagogisk iscensättning så väl i undervisning som i lärmiljöerna. Pedagogisk iscensättning innebär att miljöer/rum dukas upp på ett inbjudande sätt där barnen får möta flera olika material och upptäcka med sinnena. Ett exempel. I ett rum kan jag rikta en projektor ner mot golvet som lyser i olika färger. På golvet ligger ett stort papper, på pappret finns penslar, färg, olika material att känna på, lukta på, kanske rita på? Barnen kommer in i rummet och det som sker, sker utifrån barnens egna initiativ. Ett annat exempel: Jag förbereder färger på ett aluminiumfolie och tillsammans med barnen utforskar vi om vi kan få färgen att spela musik. Vi använder oss av Makey Makey för att ge färgen ljud. Helt plötsligt kan barnen måla med färg, utforska färger, blanda färger samt upptäcka ljud. Vi arbetar med flera ämnen samtidigt i en och samma undervisningssituation. Barn som tidigare inte velat måla blir intresserade eftersom ljudet lockar.