Årets finalister utsedda till lärarpriset Guldäpplet: Digitalt kompetenta lärare med innovativ undervisning utvecklar hela skolan

Foto på Finalisterna Guläpplet 2021

På bilden från vänster: Ulrica Elisson Grane, Ullvi skola i Leksand, Karolin Wagner, PeterSvenskolan Landskrona och Helen Larsson, Rosenlundsskolan i Jönköping. Foto: Daniel Eriksson, Ola Wagner, Malin Sonnerfjord.

Ett hundratal lärare har nominerats till 20-årsjubilerande lärarpriset Guldäpplet. Bland dessa har juryn utsett årets tre finalister, som presenterades i samband med ett digitalt event på tisdagen.

Lärarpriset Guldäpplet delas årligen ut till en eller flera lärare som förnyar lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerar elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

– Årets finalister visar hur digitalt kompetenta lärare kan vara drivande i att förnya undervisning och lärande och samtidigt bidra till utvecklingen av hela skolan. De visar också mycket konkret på hur de med användning av digitala arbetsformer på ett innovativt sätt kan ge alla sina elever, oavsett förutsättningar, möjlighet att lyckas, säger Peter Becker, stiftelsen DIU, ordförande i Guldäpplets jury.

Till årets finalister till lärarpriset Guldäpplet har juryn utsett:

Helen Larsson, speciallärare på Rosenlundsskolan (grundsärskolan) F-6, och it-pedagog på skolan, Jönköping. Med sitt ”digiloga” arbete, analogt såväl som digitalt, utvecklar Helen undervisningen för att ge alla elever möjlighet att nå målen. Hon ger eleverna en verktygslåda av stödfunktioner där eleverna väljer de stöd de behöver – på så vis skapas normen att alla är olika, och att det är helt okej. För kollegorna startade Helen sin ”IT-terapi” där kollegorna kan utbyta erfarenheter och få hjälp med frågor och problem kring digitala verktyg. Aktiv även i det kollegiala samarbetet på sin arbetsplats och i kommunala nätverk bidrar Helen starkt i vida kretsar till att utveckla både arbetssätt och nya tänkesätt.

Karolin Wagner, slöjdlärare, PeterSvenskolan Landskrona. Karolin möter eleverna i deras vardag, hittar elevernas intresse och bygger vidare på detta när hon skapar uppgifter som eleverna arbetar med i slöjden. Att arbeta digitalt med eleverna blir naturligt för Karolin, undervisningen blir mer varierad och hon möter eleverna i deras element. De digitala hjälpmedlen bidrar till att fler elever når målen och kan visa sina arbetsresultat på olika sätt. Ämnesövergripande samarbeten med kollegorna ger eleverna en helhetssyn och insikt i att ämnena i skolan hör ihop, även i livet och samhället utanför skolan. Karolin inspirerar kollegor i när och fjärran att arbeta både digitalt och ämnesövergripande.

Ulrica Elisson Grane, lärare på Ullvi skola i Leksand och digitaliseringsutvecklare. I fokus för Ulrica är att skapa en stödjande, tillgänglig och motiverande lärmiljö. I hennes klassrum är både miljö och undervisning genomtänkt i varje detalj och digitala verktyg och kompensatoriska hjälpmedel finns tillgängliga för alla som behöver det. Hon skapar en undervisning tillgänglig för alla, på lika villkor. Ulrica är en oförtröttlig inspiratör, digitaliseringsutvecklare och skapare av material som hon delar med sig av till andra genom workshops, föreläsningar och sociala medier. Ulrica får mycket energi av utbytet med kollegor över hela landet och möter ett starkt gensvar även nationellt.

Prisutdelning och Guldäpplets dag
Den slutliga vinnaren av lärarpriset Guldäpplet 2021 presenteras torsdagen den 28 oktober på Guldäpplets dag, i Stockholm, och on-line. Då kommer också samtliga tre finalister att presentera sitt arbete i dialog med forskare.

Om Guldäpplet
Guldäpplet är en utmärkelse som syftar till att synliggöra lärare som utvecklar undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer. Lärare som lyfter både sina egna elever och sina kollegor, genom samarbete och delning av erfarenheter. Nomineringar görs av kollegor, skolledare och skolhuvudmän över hela landet. Det betyder att det är skolans professioner som väljer ut, motiverar och lyfter fram sina kandidater. Utmärkelsen blir på så vis en spegling av professionernas egen bedömning av viktiga insatser och trender.

Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne vars partners är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Regioner, Skolverket, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Gleerups Utbildning, ILT Inläsningstjänst, Netsmart samt den ideella stiftelsen DIU, grundare och koordinator.

I juryn medverkar företrädare för samtliga partners, tillsammans med de två senaste årens Guldäpplepristagare och Susanne Kjällander, docent vid Stockholms universitet.

Pressbilder:
Foton på finalisterna och Guldäpplet för fri användning i media

Presskontakt:
Peter Becker, ordförande Stiftelsen DIU och Guldäpplets jury
e-post: peter.becker@diu.se
tel: 070 –710 44 53

Carina Näslundh, kommunikatör
e-post: carina@diu.se
tel:  070-605 45 15