Guldäpplejuryns särskilda pris 2008: Falköpingslärare öppnar klassrummet

Foto Johan Lindwert

Guldäpplejuryns särskilda pris delas ut till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.  Priset kan tilldelas person utan föregående nominering och utdelas årsvis när juryn så finner motiverat. Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minnesfond.

Juryn för lärarstipendiet Guldäpplet har beslutat att för andra gången dela ut ”juryns särskilda pris”, i samband med prisutdelningen av Guldäpplet.

I år går det särskilda priset till Johan Lindwert, lärare i Falköping. Johan Lindwert är välkänd i skolsverige som en av initiativtagarna till visionen kring ”Framtidens klassrum”, en vision som idag är en realitet i många klassrum runt om i Sverige.

Den klassiska kartan ersätts av projektioner av aktuella kartor från nätet (bland annat Google Earth) och dagsaktuella källor. Klassrummet öppnas mot omvärlden via Internet. Aktuella, billiga informationskällor görs tillgängliga via ett webbmedium som tilltalar och är välbekant för eleverna. Den betydelsefulla dialogen i klassrummet får stöd, liksom kontakten med omvärlden. ”Framtidens klassrum” har på många håll blivit dagens, utrustade med dator och projektor, ofta med interaktiva skrivtavlor, med tablets och andra tillbehör.

Ett annat exempel på Johan Lindwerts engagemang är initiativet Teacher on Demand, kollegan som alltid finns till hands på nätet. Teacher on Demand kan beskrivas som ett öppet filmarkiv, ett Youtube för lärare och elever, med pedagogiska filmer om allt från tips till lärare hur Google Earth kan användas i undervisningen till förklaringar av division med decimaltal för elever i årskurs 6.

Juryns motivering ”I ett långvarigt och idérikt arbete, har Johan Lindwert tillsammans med kollegor utvecklat dialogen och samspelet i klassrummet. Han har visat många vägar för att öppna klassrummet mot världen, med visionen ”Framtidens klassrum” och senare initiativet TeacheronDemand.se. Han har i samarbete med kollegor framgångsrikt verkat för spridningen av visioner och erfarenheter i den egna skolan och kommunen, liksom i hela landet och även internationellt.”.

Två finalister till Guldäpplet 2008
Utöver det ”särskilda priset” utdelar juryn det ordinarie Guldäpplet 2008. Bland ett antal kvalificerade lärare, nominerade till årets Guldäpple, har två finalister utsetts, Birgitta Flodén, Hässelbygårdsskolan, och Anna Kalla, Johannes skola, båda i Stockholm. Slutlig vinnare presenteras på Skolforum, den 29 oktober 2008.

Prisutdelning av professor Mikael Alexandersson på Skolforum
Guldäpplejuryns särskilda pris 2008.och den slutliga vinnaren av Guldäpplet 2008 presenteras på Skolforum vid Stockholmsmässan. Priserna utdelas av professor Mikael Alexandersson, Göteborgs universitet, på Debattscenen vid Skolforum, Stockholms-mässan i Älvsjö, onsdagen den 29 oktober, kl 12.30.

Guldäpplet
Symbolen för priset är ett vackert glasäpple med inläggning i äkta guld, blåst av mästarna vid Studioglas Strömbergshyttan i Hovmantorp. Det är i är sjunde året som Guldäpplet utdelas.

Juryn för Guldäpplet 2008

Kontakt: Peter Becker, ordförande i juryn för Guldäpplet E-post: peter.becker@diu.se, Mobil: 070-710 44 53

Bilder för fri användning för press och media klicka här

Filer:
Pressmeddelandet som PDF (44 KB)