Peter Becker, ordförande stiftelsen DIU, svarar på tre frågor i Mediaplanets bilaga i SvD dec 2016
Vilka insatser krävs för att digitalisera skolan?
– I grunden krävs det en insikt om att digitalisering innebär nya sätt att arbeta och samarbeta, nya sätt att lagra information och minnas, nya sätt att kommunicera och lära. Grundförutsättningar som nätverk och digitala lärresurser måste finnas på plats. Men det viktigaste är att det avsätts tid, och att det finns sammanhang för lärare att gemensamt utforska och erövra de digitala möjligheterna. Och att skolledningar, kommuner, myndigheter och politiker skapar stöd för skolorna i det arbetet. Här behövs ett nationellt ledarskap!
Vilka är de största fördelarna med digitalisering?
– Den största vinsten är tillgängligheten. Eleverna har hela tiden tillgång till verktyg och nät. De har tillgång till uppgifter, planeringar och lärresurser, till lärare och kompisar för stöd.
Lärarna har tillgång till dialog med elever och föräldrar, till lärresurser och planeringsresurser. Och tillgång till kollegor – ett vidgat kollegium. För alla innebär det tillgång till en hel värld av inspiration!
Vad för förändringar kan vi förvänta oss framöver?
– Vi har gått från stationära datorer i särskilda dataklassrum till ständigt tillgängligt. Från stora system till små appar, förlängningar av våra förmågor, att se, att höra, att tala och tänka. Från individuellt verktyg till verktyg för kommunikation, samarbete och nåbarhet.
Nu går vi mot anpassningsbara verktyg, som anpassar sig till dina behov. För de sinnen du vill – eller direkt med tanken. Som anpassar sig till dina förmågor, adapativt.Vi kommer att se digitala gör-det-själv-verkstäder/Maker spaces, kodning som en ny digital basfärdighet, video- och 3D-berättande och lärande via nätbaserade kurser och examination.
Och elever som kan, vill och vågar vara delaktiga och medskapande i vår framtid!
Nu reser DIU och partners inom kort till Oslo och London för gemensamma spaningar in i framtiden. Vi skapar framtiden tillsammans!