Avdelningen Björnen, Bifrostens förskola

Foto Arbetslaget Björnen på Bifrostens förskola i Västerås

Avdelningen Björnen

Bifrostens förskola
Västerås

Presentation

På bilden från vänster: Linnea Johansson, Joakim Jansson och Catarina Thoren. 

Vilka är ni och vad jobbar ni med?
– Arbetslaget består av Catarina Thoren, Linnea Johansson och Joakim Jansson. Vi vill som arbetslag ständigt utvecklas och förnya oss genom att använda oss av olika medel. Vi har det digitala och naturen som fokus i vår verksamhet och försöker implementera båda världarna som en helhet. Detta leder till att vi kan skapa mångfasetterade  lärmiljöer och lärsituationerna där barnen får använda sig av olika medel ifrån det digitala och det naturliga. Vinsten av detta tankesätt är att vi märker hur barnen kan uttrycka sig med hjälp av de olika medier som erbjuds, på så sätt kan barnen bygga broar mellan varandra och till oss pedagoger på ett sätt som får dem att lyckas.

– Vi älskar en utmaning och vi försöker alltid att pusha varandra till att utveckla verksamheten.

Hur länge har ni jobbat med digitala verktyg och resurser i undervisningen?
– 5-10 år

På vilket sätt kan elevernas lärande förstärkas med stöd av IT?
– Elevernas lärande, fantasi och kreativitet understöds av användningen av digitala verktyg genom att man skapar en kognitivt flerplansmiljö, där eleverna får möta naturen i en blandning med det digitala. Detta skapar ett utrymme där eleverna får tillåtelse att använda sig av sin fantasi att skapa, samspela med andra och vara kreativa.

Hur påverkar digitala verktyg och resurser er lärarroll?
– Digitala verktyg bidrar till en mångfasetterad möjlighet för oss som lärare att kunna utveckla verksamheten och lärmiljön, där barnens möte med varandra och deras kreativitet ligger i fokus. 

Hur ser ni på våren 2020 ur perspektivet ”skolans digitalisering”? Vilka utmaningar/möjligheter gav digitaliseringen under våren?
– Utmaningen är som alltid att vi har en vilja att utveckla och förnya oss till det bättre, med hjälp av att använda oss av alla verktyg vi kan använda oss av. Möjlighet är att man kan vara hur kreativ man vill när det kommer till utveckling och skapande av lärmiljöer och verksamheten. Digitaliseringen i förskolan/skolan hjälper oss att ständigt kunna tackla alla tänkbara och otänkbara situationer som vi ställs inför.

Har ni någon favoritwebbtjänst eller app som ni gärna använder.
För att skapa olika lärmiljöer som är levande och föränderliga använder vi oss av filmer på olika miljöer (t.ex. djungel eller undervattensmiljö). Den app eller webbtjänst vi använder oss av då är youtube, där finns en rad olika filmer med lugn musik och vackra miljöer. Favoritkontot är Tim Janis. En annan app som vi använder oss frekvent av är”Flying colors”, en app där barnen kan måla i 3D-format. Vi brukar använda en projektor inne i vår ateljé där vi projicerar upp det barnen ritar i appen.