Carina Mustapic Andersson

Foto på Carina Andersson Mustapic

Carina Mustapic Andersson

Bergatrollets Förskola
Västerås

Presentation

Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag är förskollärare och jobbar just nu med barn i åldrarna 1-2 år.

Hur länge har du jobbat med digitala verktyg och resurser i undervisningen?
– 5-10 år

På vilket sätt kan elevernas lärande förstärkas med stöd av IT?
– I vårt arbetslag använder vi lärplattan som ett verktyg för reflektion tillsammans med barnen. Genom att vi dokumenterar det barnen gör försöker vi skapa en dialog med barnen om det som händer. Eftersom vi arbetar med förskolans yngsta barn som inte alltid har tillgång till det verbala språket så är bilder och filmer ett bra sätt att öka barnens möjligheter till kommunikation och reflektion.

– Vi använder även lärplattan som ett verktyg i vårt eget utvecklingsarbete. Vi har filmat oss själva och sedan tittat på filmerna tillsammans under vår reflektionstid. Då har vi haft fokus på vilka möjligheter till språkutveckling vi ger barnen. Vi har bland annat kunnat se betydelsen av att vi är väldigt nära barnen så att vi inte missar att svara på barnens olika sätt att kommunicera.

Hur påverkar digitala verktyg och resurser din lärarroll?
– Vi använder lärplattan som ett verktyg för dokumentation. Dokumentationen använder vi sedan som grund för utvärdering av våra aktiviteter. Utvärderingen blir sedan en grund för vår planering. Eftersom vi även använder bilder och filmer när vi reflekterar tillsammans med barnen så försöker vi ta med deras perspektiv och intressen in i planeringen.

Hur ser du på coronatiden ur perspektivet skolans digitalisering? Har du upptäckt något nytt under denna period som du kommer att fortsätta med?
– Möjligheterna till digitala möten är något som jag har upptäckt under coronatiden. Det kommer förhoppningsvis vara något som vi kan fortsätta med samtidigt som vi har fysiska möten.

Hur arbetar ni på er skola för att få med hela kollegiet på den digitala resan?
– På vår förskola har vi en lärcoach som ansvarar för att driva den digitala utvecklingen. Vi kan vända oss till lärcoachen när vi behöver hjälp och stöd med att använda digitala verktyg i undervisningen.

Har du någon favoritwebbtjänst, app eller digitalt verktyg som du gärna använder. Berätta vilken och varför du använder den?
– På vår förskola har vi nästan uteslutande barn med annat modersmål. Det är vanligt att barn börjar hos oss utan att kunna någon svenska. Vi använder därför appen Polyglutt mycket. I appen finns barnböcker inlästa på olika språk. Nu när jag arbetar med förskolans yngsta barn använder jag ofta olika Pinoböcker som finns inlästa på olika språk i Polyglutt.

– Nyligen började ett barn i min grupp som hade arabiska som modersmål. Barnet var mycket intresserad av bilar. Jag kunde då möta barnet intresse för bilar genom att använda en sekvens från en Pinobok där Pino leker med bilar. Vi lyssnade både på arabiska och svenska och fortsatte sedan leka med bilarna tillsammans.