Jimmy Askelius

foto Jimmy Askelius

Jimmy Askelius

Visättraskolan
Huddinge

Presentation

Vem är du och vad jobbar du med?
– Jimmy heter jag och är positiv prick på 34 år som är gift och har tre små barn samt bor ca 300 meter från mitt andra hem, Visättraskolan. Där arbetar jag som klasslärare för klass 5B med 28 elever. Jag är också förstelärare i IT och har varit det på Visättraskolan sedan januari 2016. Det kanske låter lite kliché men jag älskar verkligen mitt yrke och min arbetsplats. Vi har en fantastiskt gemenskap och kärlek till vår skola. Det har vi tillsammans kämpat hårt för och är nu stolta över. Jag är en kugge i Visättraskolans kugghjul.

Jobbat med digitala verktyg i undervisningen?
– 5-10 år

På vilket sätt kan elevernas lärande förnyas med stöd av IT?
– Att använda IT i undervisningen stöttar och stärker eleverna. Det är ett verktyg som ger oss möjligheten att dyka ännu längre in i kunskaperna, upptäcka ting som tidigare inte var möjligt och verkligen kunna individanpassa undervisningen. Även det entreprinöriella lärandet förstärks på så sätt att våra klassrumsväggar inte längre är ett hinder utan nu kan vi enkelt samarbeta med elever från andra skolor eller verksamheter runt om i världen.

Hur påverkar de digitala verktygen din lärarroll?
– Det påverkar mig extremt positivt! Nu kan jag göra min undervisning mycket mer intressant och tydligare. Eleverna kan idag enkelt vara en del av samhället trots att vi är i klassrummet. Vi kan resa till Mars och programmera robotar för att forska om underjordiska frusna sjöar eller skapa starka argumenterande texter som kan påverka samhället på riktigt. Jag kan skapa tydliga lektionsstarter med bilder, syfte och ”vad vi ska göra” genom Google presentationer som också är bra för elever med NPF. Utan IT i undervisningen för mig hade helt enkelt varit otänkbart!

Hur påverkas din undervisning av att digitaliseringen och den digitala kompetensen numera finns inskriven i läroplanen?
– Inte alls. Jag tycker det är på tiden att digitaliseringen är inskriven i läroplanen. Vi måste förstå att samhället förändras och vår skyldighet är att förbereda eleverna för framtidens alla utmaningar. Jag menar absolut inte att vanliga läromedel är fel, utan jag använder det mycket i min undervisning men den digitala undervisningen förstärker den ”ordinarie” undervisningen.

Har du någon favoritwebbtjänst eller app som du gärna använder?
– Jag har många! Jag älskar Gsuite (Googles appar) eftersom där kan jag bland annat enkelt skapa kurser och uppgifter i Classroom, arbeta formativt samt lägga upp flippade videos till eleverna. IMovie, Book creator och GarageBand är också ett gäng favoriter där eleverna kan själva bestämma vad deras slutprodukt ska bli? En film med egenkomponerad musik eller kanske en E-bok?