Monica Cervin Lindefalk

foto Monica Cervin Lindefalk

Monica Cervin Lindefalk

Nordanby förskola
Västerås

Presentation

Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag är en glad och positiv person som älskar äventyr och utmaningar. Jag arbetar i förskolan med barn i åldern 4-5 år samt med att inspirera mina kolleger i den digitala världen. 

Hur länge har du jobbat med digitala verktyg och resurser i undervisningen?
– 5-10 år

På vilket sätt kan elevernas lärande förstärkas med stöd av IT?
– Det är deras framtid. Vi vet inte vilka yrken de kommer möta, vi måste därför förbereda dem på att ta till sig kunskap på flera olika plattformar. Analogt, digitalt, konkret och abstrakt. 

– En digital ateljé erbjuder ett tydligt sätt att arbeta med källkritik. Allt jag ser på en bild/film behöver inte vara sant. Allt jag kan ta till mig från nätet behöver kritiskt granskas. 

Hur påverkar digitala verktyg och resurser din lärarroll?
– Det är en enorm tidsvinst för mig som är van att arbeta digitalt. Inget behöver renskrivas, papper kommer sällan bort i digital form och kan ses av flera forum samtidigt. Mycket smidigt när vi exempelvis bokar samtalstider med vårdnadshavare eller att se utveckling med hjälp av pedagogisk dokumentation. 

Har du någon favoritwebbtjänst eller app som du gärna använder?
– För tillfället är min favoritapp Green Screen by Do Ink. Jag gillar den för alla härliga stunder den gett mig tillsammans med min barngrupp och de diskussioner vi fått fram. Deras fascination när de dansar på förskoletaket eller svävar runt i rymden. Även detta ett utmärkt tillfälle att diskutera källkritik och den värld och tid vi lever i.