Anette Fredriksson
Presentation
Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag heter Anette, är 52 år och har arbetat som lärare i tio år. Jag har undervisat från förskoleklass till årskurs 3 och har sedan augusti en förstelärartjänst. Just nu är jag klasslärare i en 3:a.
Hur länge har du jobbat med digitala verktyg och resurser i undervisningen?
– 5–10 år
På vilket sätt kan elevernas lärande förstärkas med stöd av IT?
– I den tidiga läs- och skrivutvecklingen är till exempel appar som tränar kopplingen mellan ljud och bokstav ett viktigt komplement till mer traditionell undervisning. Att få både visuellt och auditivt stöd kan bidra till att eleverna blir fonologiskt medvetna och ”knäcker läskoden”. Elevernas intresse och motivation ökar generellt om vi varierar undervisningen.
Hur påverkar digitala verktyg och resurser din lärarroll?
– Det underlättar självfallet att kunna planera utan att vara på skolan. Vid lektionsplaneringar bidrar digitala verktyg till att bredda och variera undervisningen.
Hur ser du på coronatiden ur perspektivet skolans digitalisering? Har du upptäckt något nytt under denna period som du kommer att fortsätta med?
– Eftersom vi inte har haft distansundervisning på vår skola kan jag inte se att det har påverkat så mycket. Vi gjorde dock tidigt en plan för hur distansundervisning skulle kunna ske vid behov.
Vi har lärt oss att ha fler digitala möten, till exempel föräldramöten, utvecklingssamtal och interna möten. Många vårdnadshavare upplever det som positivt.
Hur arbetar ni på er skola för att få med hela kollegiet på den digitala resan?
– Vi bidrar alla i kollegiet med idéer och inspirerar varandra. Vi har anmält oss gemensamt till kurser som hålls av grundskoleförvaltningens ”Digitalisering och innovation”. Jag är med i skolans IKT-grupp där vi tagit fram en plan hur vi ska arbeta i varje årskurs med digital undervisning och frågeställningar.
Har du någon favoritwebbtjänst, app eller digitalt verktyg som du gärna använder. Berätta vilken och varför du använder den?
– Jag använder bland annat NE stava, berätta och författa samt Polyglutt i läs- och skrivundervisning. Vi använder också Sanoma Utbildnings webbplats Bingel därför att de har våra läromedel även i digital form. Kahoot är populärt hos eleverna och bra att använda vid sammanfattning av ett arbetsområde.