Maria Wiman
Presentation
Från och med höstterminen 2019 verksam vid Skapaskolan i Huddinge
Vem är du och vad jobbar du med?
– Lärare i svenska och so på högstadiet
Hur länge har du jobbat med digitala verktyg och resurser i undervisningen?
– 5-10 år
På vilket sätt kan elevernas lärande förstärkas med stöd av IT?
– IT gör det lättare för mig som lärare att anpassa undervisningen så att varenda elev lär sig bäst efter sina egna förutsättningar. Men framför allt har de digitala enheterna revolutionerat elevernas möjligheter att nå ut till omvärlden! Mina elever har via sina lärplattor bjudit in politiker till skolan (både Gustav Fridolin och Alice Bah Kuhnke kom), de har debatterat på Aftonbladets, Dn:s och lokaltidningens debattsidor, de har intervjuat professorer på universitet i hela Sverige, de har kontaktat författare och spridit budskap via sociala medier. Det ligger enormt mycket lärande i detta!
Hur påverkar digitala verktyg och resurser din lärarroll?
– Allt finns i min platta eller dator! Det förenklar för mig att ge eleverna snabb feedback på deras arbeten, att hålla koll på deras kunskapsresultat och att hålla kontinuerlig kontakt med dem. Digitala verktyg förenklar det mesta faktiskt. Jag är så glad att jag slipper slarva bort papper längre.
Har du någon favoritwebbtjänst eller app som du gärna använder?
– Min favorit är nog Gmail-appen, att eleverna så otroligt enkelt kan nå ut till hela världen. Jag tycker också om Skype. När mina elever skrev en tidning på svenskan skypade till exempel ett gäng med FN medan ett annat gäng gjorde en skype-intervju med Filip Hammar som befann sig i LA. Hela världen kan via mail och skype plockas in i klassrummet och elevernas arbeten kan få efterskalv långt utanför klassrummets väggar. Det har mina elever bevisat flera gånger om! En annan gång skrev mina elever en broschyr om näthat bland vuxna. Då mailade ett gäng elever olika riksdagsledamöter, ett annat gäng mailade internetforskaren Elza Dunkels och ett tredje gäng genomförde en digital enkät styrd från mailen. Så himla himla bra!
Foto: Ulf Lodin