Mia Hasselblad

foto på Mia Hasselblad

Mia Hasselblad

Nya Elementar
Stockholm

Presentation

Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag är en glad SO-lärare och It-pedagog som älskar mitt jobb. Jag jobbar på en F-9 skola i Stockholm som heter Nya Elementar. Jag undervisar i SO på högstadiet och är It-pedagog för F-9. Jag sitter med i flera olika grupper på skolan, där vårt främsta fokus är skolutveckling och hur vi på olika sätt kan göra vår skola till den bästa möjliga skolan för våra elever. Min grundtanke som lärare är att jobba med förmågor som skapar kreativa, innovativa, nyfikna och sociala elever. Jag brinner dessutom mycket för en värdeskapande undervisning där vi har en meningsfull skola för både lärare och elever, vilket jag också föreläser en del om.

Som förskollärare/lärare ska vi ska leda och stimulera alla elever oavsett kunskapsnivå. Hur syns det i din undervisning? Hur tar du stöd av digitala lärverktyg och resurser för att differentiera undervisningen?
– Ju större klasserna blir desto mer utmaning kan det bli att stimulera alla elever oavsett kunskapsnivå. De senaste åren har jag jobbat både med individuella men framför allt generella anpassningar i klassrummet då jag är helt övertygad om att alla anpassningar gynnar alla elever på ett eller annat sätt. Det kan vara allt från att ha mina instruktioner till elevernas uppdrag skriftligt, men också inläst i förväg (som eleverna kan lyssna på via sina iPads) till alternativa redovisningsformer där eleverna väljer att redovisa sina kunskaper på det sätt som passar dem bäst. Det innebär att elever får möjlighet att visa sina kunskaper till exempel via en inspelad podcast, film, skriven artikel, röstmemo, sång, rap, AR eller via en animerad film i Keynote. En del kan tänka att detta är ett tidskrävande sätt att arbeta, men jag ser otroligt stora tidsvinster i längden hos eleverna då de utvecklar förmågor som gör att de når längre i sin kunskapsutveckling och inte fastnar på vägen.

– Mina elever har varsin iPad, vilket gör min pedagogik, didaktik och arbetssätt så mycket lättare och bättre. Tack vare de digitala verktygen kan jag fullt ut individanpassa och använda de multimodala verktygen som finns för att jobba efter de förmågor som får elever att bli kreativa, innovativa och nyfikna. De möjliggör också till stor del att få eleverna att samarbeta på ett enkelt och kanske annorlunda sätt än vad man har gjort tidigare.

– Jag har en varierad undervisning, där eleverna ofta får använda sin kreativitet genom att till exempel göra en film i Clips, spela in en rap och sång eller göra en digital multimodal bok. Jag är övertygad om att när man låter elever få använda alternativa redovisningsformer med olika digitala verktyg, tar de till sig kunskapen på ett bättre sätt och det i sig blir en individanpassning eftersom alla inte lär sig på lika sätt. Lusten till att lära väcks även när man jobbar med olika digitala verktyg. För att ta ett exempel arbetar jag en hel del med AR, och det har fått många av mina elever att hitta en ny dimension av intresse och engagemang till det vi läser om, vilket är superkul. På mina lektioner har jag alltid olika moment där vi gör olika saker, där just tanken är att det ska fungera för alla elever.

Hur arbetar ni på er skola för att få med hela kollegiet på den digitala resan?
– Då jag även är It-pedagog är en stor del av mitt uppdrag att få med mig hela kollegiet på den digitala resan. Det innebär att jag kontinuerligt erbjuder fortbildning i de digitala verktygen vi har genom att visa, inspirera och dela det jag själv gör. Jag jobbar mycket för att vi ska ha en generös dela-kultur på skolan som innebär att man prestigelöst hjälper, ger och tar varandras pedagogiska material. Vi har till exempel på skolan en gemensam bank, där vi lägger upp digitala mallar vi gjort i Pages, Keynote och Numbers så att alla ska kunna använda dem. Jag håller även i kontinuerlig fortbildning för hela skolans personal där fokus är kreativitet med iPaden.

– En fredagsmorgon i månaden erbjuder jag fortbildning via ett koncept som jag döpt till iMornings. Klockan 07:30 bjuds det på frukostfralla och en kort fortbildning för de som vill, kring något man kan göra digitalt med eleverna. Senast visade jag på hur man kan använda AR i undervisningen som en kick till lärande. Trots tidig morgon, och utanför lärares ramtid, så var det full aktivitet. Jag har även dragit igång TeachMeet i västerort tillsammans med två kollegor, där samtliga skolor som har iPads är välkomna till vår skola för lite fika och utbyte av digitala pedagogiska idéer. Förra året hade vi fyra träffar och de var verkligen uppskattade och något som vi kommer fortsätta med även detta år.

– Jag leder också DUR-gruppen, som är skolans Digitala Utvecklings Råd. I DUR träffas kontinuerligt representanter från skolans alla arbetslag där vi lyfter, samtalar och planerar aktiviteter som driver skolans digitala pedagogiska verksamhet framåt.

– Under året har jag också återkommande digitala pedagogiska aktiviteter som hela skolan blir delaktig i. Ett exempel är vår digiloga julkalender som vi har hela december som jag startade för fem år sedan, och som hela skolans personal och elever är involverade i.

Har du något/några speciella arbetssätt och/eller verktyg som du vill lyfta fram och varför det är bra, vilket lärande och resultat det bidrar till? (Ge gärna exempel från en konkret undervisningssituation)
– Då jag brinner för värdeskapande undervisning, känner jag att det är otroligt viktigt att även eleverna känner att det är en meningsfull skola. Det gör att jag jobbar mycket med att använda mig av riktiga case och ge eleverna verkliga uppdrag (i stället för uppgifter) med verkliga riktiga mottagare. Att ha riktiga mottagare gör att eleverna blir mer intresserade, engagerade och vill göra sitt bästa. De multimodala verktygen som finns tillgängliga idag gör detta så mycket mer tillgängligt och roligare för eleverna.

– Uppdragen eleverna får, gör även att eleverna startar innovativa och kreativa tankesätt och känner att det de gör i skolan är viktigt på riktigt. För att ta några exempel så fick mina elever, när vi jobbade med Judendom inom religion, skapa digitala läroböcker om Judendom till årskurs 3. De fick göra boken i appen Pages, där olika multimodala verktyg skulle användas, för att sedan publicera den som en e-pub och bli en riktig digital bok. Jag och eleverna bestämde gemensamt vad som skulle finnas med, men eleverna fick själva bestämma hur boken skulle vara uppbyggd. De fick helt enkelt göra sin ”drömlärobok”. Eleverna var väldigt noga med att allt skulle vara inläst så att eleverna i åk 3 kunde lyssna. De ville även att det skulle finnas filmer, animeringar, seriestrips och quiz. När boken var klar fick de lämna över sina digitala böcker till årskurs 3, som i sin tur fick läsa, lyssna och ge feedback. Det blev då väldigt tydligt att riktiga mottagare är en av nycklarna till värdeskapande undervisning och mina elever tog uppdraget på största allvar och gjorde både fantastiska och genomarbetade läroböcker.

– I slutändan tror jag att det också handlar om att jobba på att ha goda relationer med eleverna. Att förstå deras omvärld, skapa uppdrag och lektionsupplägg som är på deras arena för att skapa lust till att lära. Att vara lyhörd och låta eleverna få vara med att påverka undervisningen kan resultera i fantastiska projekt som till exempel digitala vernissage med fotokonst, QR-nader (digitala tips-promenader för allmänheten) eller egengjorda instagraminlägg från Franska Revolutionen.