Nils Legge

Foto på Nils Legge

Nils Legge

Kunskapsskolan
Tyresö

Presentation

Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag arbetar som lärare i engelska på Kunskapsskolan. Här har jag även en viktig roll som IKT-ansvarig.

Hur länge har du jobbat med digitala verktyg och resurser i undervisningen?
– 5–10 år

På vilket sätt kan elevernas lärande förstärkas med stöd av IT?
– IT ger en stor möjlighet att variera sättet som elever kan lära på och även vilken information som lärs in. Ju mer datorvan en elev är desto enklare blir det också för dem att hantera sina studier i den IT-miljö de har runt sig. Variation och individuell anpassning är alltså kärnan i det hela. Är det något som känns tråkigt eller enformigt kan det enkelt bytas ut mot något motsvarande som känns fräscht och spännande. Är det något som inte ens finns men som går att tänka sig så kan även det lösas med hjälp av programmering.

Hur påverkar digitala verktyg och resurser din lärarroll?
– I min roll som lärare har jag använt digitala verktyg dagligen och med stor framgång. Det underlättar vid planering när jag ska hålla reda på anteckningar, inlämningar, bedömningar osv. Man skulle kunna säga att jag har allt jag har, allt jag behöver och allt jag någonsin haft i det digitala.

Hur ser du på coronatiden ur perspektivet skolans digitalisering? Har du upptäckt något nytt under denna period som du kommer att fortsätta med?
– Jag fått upp ögonen för den otroligt breda kompetens som finns bland mina kollegor. Efter många terminers arbete med IKT-frågor där jag stöttat och peppat och motiverat andra, märker jag nu att alla kan det som de behöver kunna. Motståndet för att tänka om och tänka nytt med hjälp av IKT är näst intill obefintligt. Kanske är det på grund av mitt entusiasmerande och min glädje i användandet av det som finns tillgängligt, kanske är det på grund av pandemin. Det här motiverar mig att vilja visa mer, lära mig själv mer och lära andra, både elever och kollegor mer om IKT så att alla är så kompetenta som möjligt.

– Något nytt som jag fått upp ögonen för är hur man bäst ska göra för att kommunicera via digitala möten. Sådant som höjden på kameran, kamerans hårdvara, ljussättning, mikrofonens kvalitet och mina förberedda aktiviteter påverkar alla kvalitén på den undervisning som sker digitalt. Jag kommer vilja fortsätta tänka kring hur digital undervisning kan bli bättre och mer engagerande. Det finns mycket att lära sig från de som producerar videos på YouTube och från de som livestreamar professionellt.

Hur arbetar ni på er skola för att få med hela kollegiet på den digitala resan?
– Vi har haft öppna workshops på torsdagseftermiddagar på vår skola där lärare kunnat droppa in med frågor, funderingar eller problem. Ofta har vi haft ett specifikt fokus på något verktyg som är bra för alla att känna till och använda också. Dessa träffar har vi också försökt spela in och delat vidare bland de som inte kunnat delta.

Har du någon favoritwebbtjänst, app eller digitalt verktyg som du gärna använder. Berätta vilken och varför du använder den?
– Jag har stor kärlek till Googles tjänster. Något jag använder mycket är kalkylark som är mycket flexibelt och användbart vid dokumentation, bedömning och uppföljning. Möjligheten att skapa tabeller och villkorsberoende formler gör att jag exempelvis kan hålla reda på mina elevers betygsprogression och måluppfyllelse på ett mycket överskådligt sätt.

– Sedan tre år tillbaka har jag en förteckning av alla satta betyg, mål och betygsprognoser för alla mina elever. I individuella samtal med dem kan jag då enkelt se hur utvecklingen gått över korta och långa tidsspann och således ha välgrundade framåtsyftande konversationer med dem om deras utveckling.