Amelie Wahlström får Guldäpplejuryns särskilda pris

Amelie Wahlström

Juryn för Guldäpplet har utsett Amelie Wahlström, rektor i Karlstad till mottagare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2018. Priset delas ut av stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners, till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.

Amelie Wahlström har visat prov på det ledarskap som krävs för att lyckas i det genomgripande digitaliserings- och förändringsarbete som skolan står inför. Hon har, som rektor vid Vålbergsskolan till början av 2018, arbetat målmedvetet, långsiktigt och tålmodigt med sikte på digitaliseringens möjligheter för elevernas utveckling och stärkta resultat. Som drivande i kommunens IT-råd uppvisar hon en kombination av nyfikenhet, mod och tillit till kollegor och personal. Amelie Wahlström är en drivande kraft och en ledare som får digitalisering att hända i samspel med hela organisationen.
– Digital kompetens är en fråga om demokrati. Allt fler kontakter med myndigheter, banker och företag sker digitalt och den utvecklingen går bara snabbare. Trots det handlar dagens debatt om digitalisering i skolan till viss del fortfarande om varför och inte om hur. För att driva den nödvändiga förändring som behövs, är ledarskap och samverkan avgörande. Vi behöver kloka ledare som både är lyhörda och konsekventa, som har mod och vilja att skapa de förutsättningar som behövs. Amelie Wahlström är en sådan ledare, säger Per Arne Andersson, chef för Utbildning och Arbetsmarknad på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Genom att själv vara en digital förebild, involvera och inkludera lärare och kollegor har Amelie visat på det ledarskap som vi vet krävs för att lyckas i digitaliseringsprocesser. Utan att vika undan för svårigheter och utmaningar har Amelie Wahlström navigerat sin organisation och både utmanat, gett dem stöd och självförtroende för att få alla de förutsättningar som krävs för lyckad digitalisering på plats, säger Åke Grönlund, professor vid Örebro Universitet och medlem i juryn för Guldäpplet.

Prisutdelning
Lärarpriset Guldäpplet liksom Guldäpplejuryns särskilda pris 2018 delas ut vid en högtidlig ceremoni på Skolforum & Framtidens lärande, Stockholmsmässan, måndagen den 29 oktober kl. 11.00 på Södra scenen.

Prisutdelare är Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund samt Peter Becker, DIU, Guldäpplejuryns ordförande. Programvärd är Mark Levengood.