Alexandra Blomberg presenterar Emelie Hahn, årets Guldäpplevinnare på Guldäpplets dag. Foto: Johanna Wallén.
I Guldäpplets jury finns en bred lärarkompetens. De två senaste årens Guldäpplepristagare finns med i juryn, men också bland Guldäpplets partners har de flesta jurymedlemmar lärarbakgrund. En av dem är Alexandra Blomberg, ILT Inläsningtjänst, som var en av moderatorerna när årets pristagare presenterades på Guldäpplets dag.
Varför blev du lärare?
– Jag tror att det påverkat mig att min mamma är lärare och pappa rektor, och sedan barnsben har jag hängt med dem på deras arbetsplatser och gillat känslan av blandningen av vuxna och barn, samtalen, skratten, livet och rörelsen i skolan. Jag har gillat samtalen med mamma runt matbordet om skola och hennes elever, det var som en spännande saga som hon dagligen berättade för mig när jag var liten. Jag har alltid tänkt att de kunskaper man får som lärare kan man ha nytta av i många yrken, vilket ju stämmer.
Vad är det bästa med att jobba som lärare?
– Jag gillar farten och variationen med eleverna och kollegorna, att få träffa många människor och att ha många bollar i luften samtidigt. Själva mötet med eleverna och undervisningen är ju häftig, att kunna inspirera och göra skillnad, det är en levande arbetsplats. Att kontinuerligt utvecklas, den ena dagen är inte den andra lik. Jag gillar att följa årscykeln, känna att det är vår eller jul eller sommar och att ta in omvärlden in i klassrummet, diskutera och lyssna in barnens tankar kring viktiga händelser. Att det är ett så kreativt och fritt yrke.
Vad jobbar du med i dag?
– Jag arbetar som Commercial Director på ILT Inläsningstjänst. När jag började 2017 fick jag förmånen att lansera en ny tjänst i Sverige som heter Polyglutt som många förskolor och skolor i dag använder, kort därefter gick vi på 12 månader från att enbart ha funnits i Sverige till fyra nya länder, vilken energikick! Jag älskar den entrepreniörella andan och byggandet och de olika kulturer vi nu har inom bolaget, det är hårt arbete, men så himla roligt! Vi är i en tillväxtfas så vi ser många nya kommande möjligheter internationellt!
Vilken nytta har du av din erfarenhet som lärare i ditt jobb i dag?
– Det finns många saker som jag indirekt kan komma att tänka på att jag även gjorde i skolan i min vardag. Men för att konkretisera så tänker jag på saker som att se alla medarbetare, låta alla komma till tals på möten. Att ge feedback och att coacha och leda mot ett uppsatt mål och att följa upp individer. Att sätta strukturer och processer. Att bygga kultur på samma sätt som man gör i en klass ”så här är förväntningarna att vi är mot varandra i denna klass” så gör man också med sitt team på arbetsplatsen. Att sätta saker i ett sammanhang och måla upp den stora bilden för att bryta ner det till arbetsuppgifter och aktiviteter. Att repetera saker många gånger. Att lära organisationen att våga fråga, att våga göra saker fel. Att våga sätta tydliga förväntningar och tro på individer. Att ha rolig på jobbet och att skratta tillsammans. Att bjuda på sig själv och våga testa nya saker.
Du har suttit i Guldäpplets jury i flera omgångar. Vad betyder Guldäpplet för dig?
– Guldäpplet är bra för alla! Att nominera någon till Guldäpplet visar på uppskattning och att det den personen gör skillnad på riktigt. Att nominera en kollega innebär att man ansträngt sig för att synliggöra de positiva effekter som kollegans undervisning gör. Att bli nominerad till Guldäpplet är ett stort erkännande av att man som lärare gör skillnad för elever, för samhället och för framtiden och det kan i sin tur uppmuntra andra att vilja bli lärare framöver vilket kommer behövas. Att vi som bransch samlas i juryn för att prata om positiva exempel ger också en härlig positiv boost som håller i sig länge! Guldäpplet ger mig många nya inspirerande kontakter och massa ny energi!
På Guldäpplets Dag var du med och presenterade pristagarna. Är det något särskilt som du tar med dig från årets pristagare?
– Det är häftigt att se bredden i pristagarna och deras engagemang och kompetens. Jag kände själv att efter att ha lyssnat till dem att det är en förmån inom läraryrket att kunna ha så ”breda ramar”, att själv få välja metod för att få eleverna att nå målen, så inspirerande!
Jag följer Emelie Hahn på sociala medier och är extra glad över den visibilitet och spridning hon gett Guldäpplet på sociala medier och den fina inspiration hon sprider till andra runtomkring sig!
Kan du tänka dig att ”gå tillbaka” till skolan? Och vad skulle du i så fall vilja jobba med?
– Ja det skulle jag kunna tänka mig, livet är långt och fullt med möjligheter. Jag är nyfiken på det mesta, ofta tänker jag att det vore så kul att klona sig själv för att få testa på många nya saker. Skulle kunna tänka mig att jobba som lärare, skolledare, skolutvecklare – möjligheterna är många, men just nu tycker jag vårt bolag är i en så spännande fas med stor tillväxt på en global marknad så det är inte aktuellt just nu.
Du är just nu i samma sits som Guldäpplepristagarna, du är finalist till ett branschpris. Hur känns det?
– Nu först förstår jag hur det känns att själv vara finalist, det är jättepirrigt! Jag var tvungen att nypa mig i armen när jag läste att jag var en bland tre finalister till ”B2B Chef- Commercial director of the year 2020”, de andra finalisterna kommer från Atlas-Copco och Hultafors så konkurrensen är stentuff! Jag känner mig oerhört hedrad och ödmjuk och glad att fler uppmärksammar vilken spännande resa vårt bolag är på, det är ett kvitto på att vi gör rätt saker och att det uppmärksammas vilket jag är stolt över. Det är hårt arbete och teamwork som ligger bakom.