Om lärarpriset Guldäpplet

Guldäpplet är ett lärarstipendium som delas ut årligen till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. Guldäpplet delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs minne.

Guldäpplejuryns Särskilda Pris delas ut till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.

Priset består, förutom ett stipendium på 25.000 kr, av ett vackert glasäpple, blåst vid en svensk hytta med inläggning i äkta guld. Designat och utfört i finaste hantverk av mästarna vid Studioglas Strömbergshyttan i Hovmantorp.

Lärarna är nyckeln till utvecklingen av IT i skolan, sa dåvarande skolministern Ylva Johansson när hon initierade ITiS-satsningen. 
Det är dessa lärare som inspirerar elever till kreativ användning av IT, som oförtröttligt uppmuntrar och stöttar kollegor, som delar med sig av erfarenheter vid kurser och utbildningar. Dessa eldsjälar behövs i skolan och Guldäpplet är dessa lärares egna pris.

Guldäpplet delades ut första gången år 2002.

Historien bakom priset
Yngve Lindberg var i fyra decennier en av förgrundsgestalterna inom naturvetenskaplig utbildning i svensk ungdomsskola. Han var pådrivande för de internationella kemi- och dataolympiaderna (IOI) och en av grundarna av Föreningen Datorn i utbildningen. Vid Föreningen Datorn i Utbildningens rikskonferens i Varberg sommaren 2001 beslutades att en minnesfond skulle startas. Syftet med minnesfonden är att i Yngve Lindbergs anda årligen dela ut ett stipendium Guldäpplet, till en eller flera lärare, för förtjänstfulla insatser kring användningen av IT i svensk skola

Den första tioårsperiodens stipendier finansierades av en grundplåt lagd 2001 av bland annat Skolverket, Delegationen för IT i skolan, Sandvikens kommun, KK-stiftelsen, Fujitsu-Siemens Computers AB, Datapower, Förlaget Natur och Kultur, Stiftelsen DIU och Föreningen DIU/Datorn i utbildningen.

Dagens partners till Stiftelsen Yngve Lindbergs minne för utdelning av Guldäpplet är Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Statens Medieråd, Gleerups Utbildning AB, ILT Inläsningstjänst, Netsmart AB, Studentlitteratur AB, tillsammans med Föreningen DIU och stiftelsen DIU, grundare och koordinator. Vi är stolta och glada för stödet för Guldäpplet.

Läs mer om Guldäpplets pristagare

Läs mer om Guldäpplets jury

Läs mer om Guldäpplets partners

Nominera din kandidat till Guldäpplet