Till minne av Ragnar Sjölander

Till minne av Ragnar Sjölander, mångårig medlem i Guldäpplets jury 

Med sorg mottar vi beskedet att Ragnar Sjölander har gått bort. Han var mångårig högt värderad styrelsemedlem i Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne och speciellt engagerad i lärarutmärkelsen Guldäpplet. Ragnar Sjölander representerade LR i Guldäpplets jury åren 2006-2021. 

Med sitt djupa engagemang, i eleverna och lärarprofessionen, liksom i sina ämnen var han en självklar representant för förbundsstyrelsen LR i lärarutmärkelsen Guldäpplet – allt sedan starten för LRs medverkan. Ragnar bidrog alltid flitigt i juryarbetet i Guldäpplet. Som företrädare var han sakkunnig och engagerad företrädare för lärarkåren. 

Ragnar var lärare i engelska och svenska under många år på Blackebergs gymnasium. Före tiden med Guldäpplet kunde man möta honom som datakunnig lärare i gymnasiet och i Föreningen DIU. 

Engagemanget i skola, fack och Guldäpplet hindrade inte sommarens långa seglingar och vinterns turer med långfärdsskridskor – ofta som ledare på Stockholms fjärdar och skärgård. Eller mer äventyrliga turer till Svalbard i norra ishavet, som den gång han mötte isbjörn. I Stockholm sågs han ofta färdas på cykelryggen, i ur och skur. 

Ragnars stående uppmaning till nominering till lärarutmärkelsen Guldäpplet löd:

– En nominering till Guldäpplet är en hyllning till en lärare som med genomtänkt användning av IT i undervisningen får sina eleverna att göra uppgifter på sätt som inte varit möjliga tidigare, som gör att de kommer längre i sin inlärning och att de dessutom har roligt!

Inte minst var Ragnar uppskattad för sin kombination av envis uthållighet, sakkunskap, personlig värme och en underbar torr humor. Vi minns Ragnar Sjölander med saknad och stark värme.

13 mars 2024
Peter Becker
ordförande Guldäpplet/stiftelsen Yngve Lindbergs Minne