Prisutdelning: Viktigt pris som sätter ljuset på den moderna undervisningen

Pristagarna 2016 med Gustav Fridolin

Utbildningsminister Gustav Fridolin, passade på att gratulera årets Guldäpplepristagare på Skolforum.

– Guldäpplet är ett viktigt pris. Det sätter ljuset på den moderna undervisningen och digitaliseringen. Det är också ett viktigt pris därför att det uppmärksammar lärare som genom sitt arbete tar ansvar för yrkets utveckling, sa Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand när Guldäpplet delades ut på Skolforum i Älvsjö.

Årets Guldäpplen delades traditionsenligt ut under Skolforum på Älvsjömässan. Förutom pristagarna var många nominerade och kollegor till pristagarna på plats vid prisutdelningen. Jonas Hall, lärare i matematik och fysik på Rodengymnasiet i Norrtälje utsågs till årets vinnare av lärarpriset Guldäpplet för sitt engagerade arbete med att utveckla och utmana elevernas förmåga att experimentera i matematiken med djupare förståelse och bättre resultat som mål.

Anna Kaya, lärare i svenska som andraspråk och projektledare vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk, vid Stockholms universitet tillsammans med Hülya Basaran, lärare i svenska som andraspråk och universitetsadjunkt vid Högskolan Väst mottog samtidigt juryns särskilda pris för att de båda, var för sig, förnyat språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt med digitala nycklar.

Anton Fagergren, förskollärare vid Irsta förskolor i Västerås och Martin Löfgren, språklärare, tillsammans med Per Ahlkvist, SO-lärare, på högstadiet på Norrevångskolan i Karlshamn delade på andraplatsen.

Prisutdelare var Peter Becker, ordförande i jury för Guldäpplet tillsammans med Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande och Svante Tideman, vice ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Professionutveckling i fokus
I år var drygt 100 lärare från hela landet nominerade till Guldäpplet, och det var inte bara pristagarna utan alla nominerade som prisutdelarna lyfte fram.

– Guldäpplet är professionsutveckling när den är som allra bäst. Priset ger oss möjlighet att premiera lärare som med hjälp av eget engagemang utvecklar skolan, sa Svante Tideman, vice ordförande i Lärarnas Riksförbund och passade på att gratulera samtliga nominerade.

– De Guldäpplenominerade har tagit sina elever till nya nivåer. De har banat väg för det moderna lärandet och inspirerat och utmanat kollegor. De har banat väg för en vassare och skickligare lärarkår, sa Johanna Jaara Åstrand och tackade samtliga nominerade för deras insatser för svensk skola.

Och även om många nominerats till årets Guldäpple borde det vara flera. Lärare som gör skillnad finns i alla kommuner.

– Varje kommun borde ha minst en nominerad, konstaterade Peter Becker, ordförande i stiftelsen DIU och Guldäpplejuryns ordförande.

Text: Carina Näslundh
Foto: Bo Helmersson