Tio år med Annas länkburkar

Foto Anna Kalla

VINNARE 2008:
Få svenska lärare har kontakt med så många skolbarn som Anna Kalla, lärare på Johannes skola i Stockholm och vinnare av Guldäpplet 2008, men också kvinnan bakom webbresursen Annas länkburkar. Burkarna som är en populär väg vidare ut på nätet bland både skolbarn, lärare och många andra.

Annas länkburkar är starten för många lärare och elever när de ska utforska ett nytt ämne. Länksamlingen har ett klart syfte att hjälpa eleverna med skolarbetet och där har Anna Kalla lyckats. Det finns nog knappast en skola som inte har länken till Annas länkburkar på sin webbplats. Besökarna är många, i oktober hade webbplatsen smått ofattbara 400 000 besök från 97 olika länder, och då var en fjärdedel nya besökare.

Inte så mycket tv

– Jag ser inte så mycket på tv, förklarar Anna Kalla, som sedan starten för drygt tio år sedan haft Burkarna som fritidssysselsättning vid sidan av sitt arbete som lärare i musik och svenska på Johannes skola i Stockholm.

Runt två-tre timmar per kväll ägnar hon åt Burkarna. Svarar på mail från barn och vuxna, kontrolllerar länkar, tar bort gamla, lägger till nya, producerar bilder, sköter gästbok och forum. Anna godkänner själv alla som vill gå med i Burkarnas forum så att det ska vara en säker plats för skolbarnen att husera på.

En så stor webbplats kräver kontinuerligt undehåll så familjens semestrar påverkas av att Anna måste kolla mejlen med jämna mellanrum.

– Jag har suttit på många konstiga internetcaféer, skrattar Anna.

Den största skräcken är att någon av de webbadresser hon länkar till helt plötsligt ska upphöra och köpas upp av någon mindre seriös verksamhet.

– Det har hänt ett par gånger och då har jag fått mejl om det väldigt snabbt.

Anna har avkrävt sin familj ett löfte om att ifall något skulle hända henne ska de betala för webbadressen i tio år. Allt för att undvika att adressen tas över av någon annan och skolbarn på jakt efter användbara länkar hamnar helt fel.

Blygsam start som växte

Anna startade sin länksida mest av nyfikenhet och intresse för att lära sig hur man gör webbsidor. Hon gjorde en presentationssida av sig och sitt ämne för skolans webbsida. Hon lade ut barnens texter på nätet vilket uppskattades av både barn och föräldrar, så småningom fylldes sidan på med bra länkar. Och där såddes fröet till det som kom att bli Anna länkburkar.

– Det var helt och hållet tänkt att användas av mina egna elever, men ganska snart förstod jag att kretsen av besökare var mycket större. Jag började få brev från lärare och elever i olika delar av landet, med olika önskemål om länkar och framför allt flera Burkar i olika ämnen.

Kontakten med alla användare är också anledningen till att Anna fortsatt år efter år. När hon berättar om sina besökare är det om vänner hon talar.

– Jag har faktiskt en sorts personlig relation till mina besökare och kanske det är en av förklaringarna till att Burkarna blivit så populära, säger Anna Kalla, vinnare av Guldäpplet 2008.

 

Text: Carina Näslundh
carina@diu.se

Annas länkburkar: www.burkar.nu (Annas länkburkar stängde 2012)